U trendu

SZO preimenovala varijante majmunskih boginja

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je preimenovala varijante majmunskih boginja, zamenivši nazive afričkih regiona rimskim brojevima.

Nove varijante imena omogućavaju da se uzme u obzir trenutna realnost bolesti. Iako je je bolest dugo bila ograničena na desetak afričkih zemalja, velika većina novih slučajeva otkrivena je ove godine u drugim delovima sveta, posebno u SAD, Evropi i Brazilu.

SZO dodaje da sprovodi konsultacije za promenu naziva bolesti, naziva koji se smatra diskriminatorskim, pošto virus nije povezan samo sa majmunima, već se pokazao kod drugih životinja, posebno kod glodara.

Početkom juna 30-tak naučnika, od kojih su mnogi iz Afrike, zatražilo je promenu naziva varijanti bolesti koji ne bi bili „diskriminatorski“.

„Postignut je konsenzus da se varijanta koja se pojavila u basena Konga označi kao varijanta I, a zapadnoafrička varijanta kao II“, navela je SZO i dodala da je dogovor postignut na nedavnom sastanku na kojem su učestvovali virusolozi i drugi stručnjaci zdravstva.

Dodaje sa da će podvarijante biti imenovane na primer kao Ia ili Ib.

Naziv bolesti, majmunske boginje, predstavlja nasledje uslova u kojima je bolest otkrivena 1950-ih. Danski istraživači su tada bolest otkrili kod majmuna u svojoj laboratoriji.

Širom sveta je prijavljeno više od 31.665 slučajeva zaraze od kojih 12 smrtnih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar