SZO: U svetu od raka godišnje umre 8,8 miliona ljudi

Godišnke u svetu od raka umre 8,8 miliona ljudi, većinom u siromašnijim zemljama, a jedan od problema je prekasno postavljanje dijagnoze, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO navodi da se, čak i u zemljama sa optimalnim zdravstvenim sistemima i službama, u mnogim slučajevima rak otkrije tek u poodmakloj fazi, kada je otežano uspešno lečenje.

„Dijagnostifikovanje raka u kasnim fazama i nemogućnost lečenja osudjuju mnoge ljude na nepotrebnu patnju i ranu smrt“, rekao je direktor odeljenja SZO za nezarazne bolesti, invaliditet i prevenciju nasilja i povreda, Etijen Krag.

SZO je uoči Svetskog dana borbe protiv raka, 4. februara, objavila nove preporuke u cilju unapredjenja ranog dijagnostifikovanja raka i neposrednog lečenja, posebno dojke, grlića materice i debelog creva, što bi trebalo da poveća verovatnoću preživaljavanja bolesti.

Kako je navedeno, medju „koracima“ rane dijagnoze su bolje obaveštavanje stanovništva o simptomima raka i podsticanje obolelih da što pre potraže pomoć, ulaganje u unapredjenje zdravstvenih službi i obuku zdravstvenih radnika.

Srbija je na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, upozorio je u petak predsednik Srpskog lekarskog društva (SLD) Radoje Čolović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike