U trendu

SZO: U svetu od raka godiĆĄnje umre 8,8 miliona ljudi

Godiơnke u svetu od raka umre 8,8 miliona ljudi, većinom u siromaơnijim zemljama, a jedan od problema je prekasno postavljanje dijagnoze, saopơtila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO navodi da se, čak i u zemljama sa optimalnim zdravstvenim sistemima i sluĆŸbama, u mnogim slučajevima rak otkrije tek u poodmakloj fazi, kada je oteĆŸano uspeĆĄno lečenje.

„Dijagnostifikovanje raka u kasnim fazama i nemogućnost lečenja osudjuju mnoge ljude na nepotrebnu patnju i ranu smrt“, rekao je direktor odeljenja SZO za nezarazne bolesti, invaliditet i prevenciju nasilja i povreda, Etijen Krag.

SZO je uoči Svetskog dana borbe protiv raka, 4. februara, objavila nove preporuke u cilju unapredjenja ranog dijagnostifikovanja raka i neposrednog lečenja, posebno dojke, grlića materice i debelog creva, ĆĄto bi trebalo da poveća verovatnoću preĆŸivaljavanja bolesti.

Kako je navedeno, medju „koracima“ rane dijagnoze su bolje obaveĆĄtavanje stanovniĆĄtva o simptomima raka i podsticanje obolelih da ĆĄto pre potraĆŸe pomoć, ulaganje u unapredjenje zdravstvenih sluĆŸbi i obuku zdravstvenih radnika.

Srbija je na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, upozorio je u petak predsednik Srpskog lekarskog druơtva (SLD) Radoje Čolović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar