U trendu

SZO: Virus zika u zapadnu Afriku stigao iz Amerike

Virus zika kojim je zaraženo više od 7.500 ljudi na Zelenortskim ostrvima u blizini obale zapadne Afrike najverovatnije je stigao iz Amerike, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Kod tri bebe dijagnostikovana je mikrocefalija, teška anomalija preranog srastanja kostiju lobanje, kao i kod beba u Brazilu, navodi se u saopštenju.

Širenje virusa zika u blizini afričke obale povećalo je zabrinutost jer je u mnogim zemljama Afrike zdravstvena infrastruktura veoma loša, što je bio jedan od uzroka epidemije ebole u Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji.

„Ispitivanja su pokazala da se virus ubrzano širi preko Južne Amerike i veoma je blizu Afrike“, rekao je regionalni direktor SZO za Afriku Mašidizo Moeti.

Prvi slučaj infekcije virusom zika na Zelenortskim ostrvima zabeležen je u oktobru, a zaraza se zatim proširila na oko 60 zemalja.

Većina zaraženih ne oseća nikakve simptome, ali je u Brazilu primećen dramatičan porast broja novorodjenčadi sa teškim urodjenim oštećenjima mozga, što je najverovatnije posledica inficiranosti majki tokom trudnoće.

Jedna od beba na Zelenortskim ostrvima za koju se veruje da je zaražena zikom rodjena je u bolnici u Bostonu, naveli su zvaničnici.

SZO je preporučila zdravstvenim vlastima zemalja u regionu da upozore trudnice na mere zaštite od uboda tigrastih komaraca i uzdržavanje od nezaštićenih seksualnih odnosa, jer se zaraza prenosi i seksualnim kontaktom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.