U trendu

Tači 2013. obećao-bez dozvole Kfora KBS ne može na sever

BRISEL – Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači je 2013. godine obećao NATO-u da Kosovske bezbednosne snage (KBS) neće ići na sever Kosova bez saglasnosti Kfora, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE), pozivajući se na neimenovane izvore Severnoatlantskog saveza.

Ti izvori su objasnili da u vezi s tim postoji razmena pisama između Tačija, koji je tada bio kosovski premijer, i bivšeg generalnog sekretara NATO-a Andreasa Foga Rasmusena.

„U osnovi, tadašnji premijerTači obavezao se da KBS neće ići severno od reke Ibar bez dogovora s komandantom Kfroa“, kazao je neimenovani zvaničnik NATO-a.

Taj izvor precizirao je da dokument nikada nije objavljen, jer ništa nije potpisano.

„To nije sporazum. To je privatna razmena pisama između tadašnjeg premijera Tačija i tadašnjeg generalnog sekretara Rasmusena“, naveo je neimenovani zvaničnik.

Prema njegovim rečima, do razmene pisama je došlo u periodu posle postizanja Briselskog sporazuma i pre ponovnog pokretanja dijaloga (2013. godine) Prištine i Beograda.

RSE podseća da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u dva navrata u protekla dva dana poručio vlastima u Prištini da KBS ne mogu da pređu na severni deo Kosova bez saglasnosti komandanta Kfroa.

Za ovo stajalište, prvi čovek Alijanse se oslanja na Briselski sporazum od 2013. kojeg su postigli tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić i Tači. Prema Stoltenbergu, Briselski sporazum “jasno kaže da KBS ne može da ide na sever bez saglasnosti komandanta Kfora”.

RSE prenosi i suprotne izjave portparolke EU Maje Kocijačič i portparola Kfora Vinčenca Grasa u vezi sa tim da li se neki član Briselskog sporazuma odnosi na pitanje KBS.

Navodi se da tezu da se nijedan član Briselskog sporazuma ne odnosi na pitanje KBS, posredno potvrđuje Kocijančičeva, upitana da objasni koji član sporazuma se odnosi na KBS.

„Briselski sporazum zaključen u aprilu 2013. predviđa integraciju bezbednosnih struktura na Kosovu i obaveza strana u njoj. EU očekuje od Kosova da nastavi sa ispunjavanjem svojih obaveza po bezbednosnim aranžmanima ovog sporazuma i prema međunarodnom vojnom prisustvu“, stoji u pisanom odgovoru maje Kocijančič.

Portparol Kfora Kosovu Vinčenco Graso, s druge strane, tvrdi da je dogovor o zabrani odlaska KBS na sever Kosova, deo briselskog sporazuma.

„U 2013. godini postignut je sporazum u vezi sa angažovanjem KBS. Prema sporazumu, KBS mora biti ovlašćen od strane komandanta Kfora pre bilo kakvog raspoređivanja na sever Kosova”, kaže Graso.

Međutim, kako su za RSE objasnili zvaničnici u sedištu Alijanse, kada se govori o Briselskom sporazumu u kontekstu KBS, zvaničnici NATO imaju na umu razmenu pisama između Rasmusena i Tačija, a ne Briselski sporazum.

Pitanje KSB pokrenuto je nedavno u sedištu NATO saveza, nakon odluke kosovske Skupštine da se te snage transformišu u kosovsku vojsku.

Tači je prošle nedelje izjavio novinarima da je nakon formiranja tzv. vojske Kosova u sedište NATO-a poslao novo pismo, čiji sadržaj nije želeo da otkrije. Međutim, više izvora u Alijansi je reklo da nisu upoznati da je u sedište NATO iz kabineta kosovskog predsednika stiglo pismo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar