U trendu

Tači: Mala korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

VAŠINGTON – Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je da bi Priština trebalo da da deo teritorije kao cenu za konačni sporazum sa Beogradom.

Tači je to rekao na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu, a prenosi prištinska Gazeta ekspres.

„Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“, rekao je Tači i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Kako se navodi na sajtu kosovskog predsednika, Tači je rekao da se čini i da je Rusija spremna da prihvati sporazum, koji će postići dve strane, ističući da je i Beograd zainteresovan za postizanje sporazuma.

On je dodao da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN.

„Sveobuhvatni mirovni sporazum između Kosova i Srbije će doneti mir na Kosovu, mir i stabilnost u regionu i imaće ulogu u transformisanju našeg društva“, rekao je Tači.

On smatra da postizanje sporazuma neće biti lak proces, ali tvrdi da je to jedini put za napredak i izbegavanje „vrećanja unazad, u tenzije i sukobe“.

Govoreći o ulozi i značaju podrške SAD Kosovu, Tači je rekao da kad god je Kosovo bilo zajedno sa SAD bilo je pobednik.

„I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke“, rekao je Tači, dodao je da je podrška SAD u postizanju sporazuma sa Beogradom bila vitalna za Prištinu, te poručio: „Nećemo prihvatiti sporazum koji nije prihvatljiv za Vašington“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.