Tači: Mala korekcija granica prihvatljiva za konačni sporazum

VAŠINGTON – Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je danas da bi Priština trebalo da da deo teritorije kao cenu za konačni sporazum sa Beogradom.

On je to rekao na forumu održanom u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu, a prenosi prištinska Gazeta ekspres.

„Ako je mala korekcija granice cena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo“, rekao je Tači i ponovio da su jezero Gazivode, Mitrovica i Trepča resursi o kojima se ne pregovara.

Kako se navodi na sajtu kosovskog predsednika, Tači je rekao da se čini i da je Rusija spremna da prihvati sporazum, koji će postići dve strane, ističući da je i Beograd zainteresovan za postizanje sporazuma.

On je dodao da je glavni cilj sporazuma Beograda i Prištine priznanje Kosova i članstvo u UN.

„Sveobuhvatni mirovni sporazum između Kosova i Srbije će doneti mir na Kosovu, mir i stabilnost u regionu i imaće ulogu u transformisanju našeg društva“, rekao je Tači.

On smatra da postizanje sporazuma neće biti lak proces, ali tvrdi da je to jedini put za napredak i izbegavanje „vrećanja unazad, u tenzije i sukobe“.

Govoreći o ulozi i značaju podrške SAD Kosovu, Tači je rekao da kad god je Kosovo bilo zajedno sa SAD bilo je pobednik.

„I ukoliko su se načinjeni kompromisi u početku činili teškim, kasnije se pokazalo da su to bile dobre strateške odluke“, rekao je Tači, dodao je da je podrška SAD u postizanju sporazuma sa Beogradom bila vitalna za Prištinu, te poručio: „Nećemo prihvatiti sporazum koji nije prihvatljiv za Vašington“

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike