U trendu

Tajani: Ako ne primate izbeglice platine više u fondove

BRISEL – Predsednik Evropskog parlamenta Antoniji Tajani kaže da je liderima EU predložio da se u cilju rešavanja problema migracija napravi kompromis sa zemljamam Višegradske grupe.

„Razumem pozicije Višegradske grupe, ali ako ste protiv relokacije i preuzimanja izbeglica, onda uplatite više novca za Akcioni plan za Afriku. To bi bio dobar kompromis“, izjavio je Tajani.

Predsednik Evropskog parlamenta je zajedno sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini i liderima Unije, drugog dana samita u Briselu, razgovaro o situaciji u oblasti migracija i migracionih tokova, ali i o unutrašnjjoj bezbednosti i spoljnim poslovima.

Tajani je pozvao na jačanje spoljnih granica EU i pomoć onim zemljama koje su pod najvećim pritiskom zbog priliva izbeglica, kao što su Italija, Grčka, Malta, Španija, Nemačka.

„Ako hoćemo reformu Dablinskih pravila, potreban nam je kompromis. Bolje je da napravimo dogovor uz kompromis, nego da ostanemo bez dogovora“, kaže Tajani.

Predsednik EP je pozvao na solidarnost i saradnju unutar EU kada je reč o rešavanju migracionih pitanja, ali i naglasio potrebu za većim angažovanjem EU na Bliskom Istoku i u Africi u cilju rešavanja migracija u njihovom korenu.

„Potrebna nam je jak spoljna, ali i odbrambena politika“, rekao je Tajani.

On je zaključio da je saradnja sa pojedinim afričkim zemljama već dovela do smanjenja priliva migranta i zatražio od Evrooskog saveta da odobri dodanih tri milijarde evra za Maršalov fond za Afriku, koji bi trebalo da dostigne ukupnu vrednost od 40 milijardi evra.

Pored migracija, unutrašnje bezbednosti i spoljnih poslova, EU lideri drugog dana samita u Briselu razgovaraju o reformi Evrooske monetarne unije i ekonomskim perpsektivama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.