U trendu

Tajland: Pronađen metalni cilindar sa radioaktivnim sadržajem

BANGKOK – Tajlandski zvaničnici saopštili su danas da je u jednoj livnici za reciklažu pronađen metalni cilindar sa radioaktivnim sadržajem, čiji nestanak je otkriven pre 10 dana.

Iz parne elektrane u provinciji Pračinburi, 165 kilometara istočno od Bangkoka, 10. marta nestao je metalni cilindar dužine 30 centimetara, koji sadrži radioaktivni cezijum-137, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Guverner provincije Pračinburi, Narong Nakhončinda, rekao je da su tragovi cezijuma-137 otkriveni u nedelju u livnici, koja je oko 10 kilometara udaljena od elektrane, u prašini iz peći kao nusproizvod procesa topljenja.

Rad u livnici je potom prekinut, a zaposleni radnici i stanovnici obližnjih naselja su pregledani.

Zdravstveni zvaničnici su saopštili da će zdravstveni kartoni u svim zdravstvenim ustanovama u provinciji biti provereni , da bi se videlo da li su neki pacijenti imali simptome koji su prouzrokovani izlaganjem zračenju.

Produženi direktan kontakt sa radioaktivnim materijalom može izazvati osip na koži, gubitak kose, afte, umor i povraćanje, a kratkotrajni kontakt sa cezijumom-137 možda neće pokazati trenutne simptome, ali može da poveća rizik od kancerogenih bolesti.

Cilindar koji je nestao težak je 25 kilograma i bio je povezan sa silosom visine 17 metara, koji se koristi za merenje sadržaja pepela.

Policija sumnja da je cilindar ukraden radi prodaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.