U trendu

Tajland: Studentski protest zbog vanrednog stanja

BANGKOK – Studentski aktivisti su se danas obratili sudu da bi pokušali da ukinu vanredno stanje koje je tajlandska vlada proglasila prošle sedmice u pokušaju da obuzda antivladine proteste u zemlji.

Demonstracije se održavaju svakodnevno u okviru pokreta koji zahteva od premijera Prajuta Čan-oče da podnese ostavku, demokratskiji ustav i reformu monarhije, preneo je AP.

Učesnici protesta su se okupili osmi dan zaredom iako su mnogi njihovi lideri uhapšeni, a vanredno stanje zabranjuje javno okupljanje više od četiri osobe.

Šest univerzitetskih studenata pred građanskim sudom u Bangkoku tuže Prajuta, zamenika premijera Pravita Vongsuvana i šefa nacionalne policije Suvata Čaengjodsuka.

Oni žele da sud privremeno ukine hitnu uredbu dok se ne donese pravno rešenje o njenoj zakonitosti.

Studenti, koji su pročitali peticiju medijima na tajlandskom, engleskom i nemačkom jeziku, naveli su da je dekretom ograničeno zakonsko pravo na okupljanje i da su prekomerno, nepravedno i besramno prekršena prava i slobode ljudi, bez poštovanja ustava.

Sud nije delovao nakon njihove peticije, ali bi mogao da odlučuje sutra o sličnoj žalbi koju je juče podnela opoziciona partija Peu tai.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.