U trendu

Tajlandska princeza povukla kandidaturu za premijera

LONDON – Tajlandska princeza Ubolratanu Mahidol (68), koja se kandidovala za premijera te zemlje na predstojećim izborima, vrlo je brzo morala da povuće tu kandidaturu jer je njen mlađi brat, kralj Maha Vadžiralonghorn, zabranio da učestvuje na izborima, ocenivši da je to neprikladno i da nije u skladu sa tradicijom kraljevske porodice da se ne meša u politiku.

Kako se navodi, stranka Tai raksa koja ju je kandidovala saopštila je da će se povinovati kraljevim željama, prenosi BBC.

Izbori na Tajlandu biće održani 24. marta, pet godina nakon uspostavljanja vlasti vojne hunte.

Princeza Ubolratana je najpre, nakon što se kandidovala, na Instagramu objavila da živi kao običan čovek jer se odrekla svih svojih kraljevskih titula, kao i da želi da ostvari svoja prava kao običan građanin i da će raditi iskreno u korist napretka svih građana Tajlanda.

Međutim, nakon što je kralj zabranio da se kandiduje, ona se samo zahvalila stranci Tai raksa na podršci, uz komentar da je samo htela da Tajland postane cenjen i prihvaćen u međunarodnoj zajednici.

Princeza Ubolratana je najstarije dete pokojnog tajlandskog kralja Bumibola Aduljadeja, a nakon što se 1972. godine udala za Amerikanca odrekla se kraljevske titule.

Nakon razvoda 2001. godine, vratila se u Tajland gde je učestvovala u životu kraljevske porodice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.