U trendu

Tajni dogovor Obame i Putina: Kraj Saudijske Arabije?

Pojedini geopolitički portali spekulišu da postoji tajni dogovor Baraka Obame i Vladimira Putina prema kojem bi Saudijska Arabija prestala da postoji u ovom obliku.

Ova država, koju mnogi nazivaju „srcem vehabizma“ i islamske verske doktrine, mogla bi doživeti disoluciju ili biti podeljena na nekoliko entiteta zbog svoje sve destruktivnije uloge u radikalnoj islamskoj doktrini i pomaganja teroristima.

Francuski pisac Tjeri Mejsan, koji je nakon 11. septembra 2001. godine, odgovornost za napade u Njujorku pripisao američkom vojno-industrijskom kompleksu, nedavno je objavio članak u kojem tvrdi da će Obama i Putin podeliti Saudijsku Arabiju i pocepati Tursku, stvarajući Kurdistan.

Činjenica je da su Kurdi, uz pomoć avijacije SAD, izbacili snage „Islamske države“ iz izuzetno važnog grada Sindžara.

Sirijski Kurdi do pre dva meseca bili su na strani sirijske vojske, ali su naglo promenili orijentaciju i postali saveznici SAD, primećuju analitičari. To upućuje na mogućnost da se sprema „nešto krupno“.

Međutim, Turska i Saudijska Arabija su glavni saveznici SAD u regiji. Turska drži NATO bazu Idžirlik, koja služi kao polazna tačka mnogih intervencija u tom prostoru.

Saudijska Arabija je pak saveznik u energetskim ratovima – velika proizvodnja saudijske nafte ruši cenu tog energenta, a to je glavno ekonomsko oružje u borbi protiv Rusije, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar