Talibani priznali da su krili vest o smrti lidera Mule Omara

Avganistanski talibani saopštili su da su više od dve godine krili vest o smrti svog dugogodišnjeg lidera Mule Mohamada Omara i, prvi put do sada, precizirali da je on umro 23. aprila 2013. godine, kao što je prvobitno i objavila avganistanska obaveštajna služba.

Talibani su donedavno objavljivali zvanična saopštenja pod imenom Omara, koji nije viđen u javnosti od kada je ta grupa svrgnuta s vlasti u Kabulu 2001. godine.

Talibani su 30. jula potvrdili vest o smrti Omara, ali su izbegli da preciziraju kada se to desilo, što je dovelo do produbljivanja podela unutar grupe i optuživanja rukovodstva zbog toga što su više od dve godine krili vest o smrti njihovog lidera.

Jedan od glavnih razloga donošenja te odluke je što je 2013. smatrana poslednjom godinom testiranja moći mudžahedina i stranih snaga koje su najavile da će krajem 2014. godine okončati sve vojne operacije.

NATO je u decembru 2014. godine okonačao borbene misije u Avganistanu i povukao veći deo svojih snaga, ali je 13.000 vojnika ostalo da učestuje u obukama i operacijama za borbu protiv terorizma.

Potvrda Omarove smrti i dolazak Mansura na vlast pokrenuli su borbu za moć među talibanima u vreme kada njihov glavni rival Islamska država postepeno prodire u Avganistan.

Neki lideri talibana, uključujući Omarovog sina i brata, odbili su da se obavežu na vernost novom lideru Mansuru, a kao razlog navode da je proces izbora bio ubrzan i pristrasan.

Francuska agencija podseća da je veliki broj pripadnika talibana napustio te redove i otišao da se bori na strani Islamske države.

Borbu za moć unutar talibanskog pokreta, smatraju posmatrači, Islamska država može iskoristiti kao efikasno sredstvo regrutovanja novih pripadnika.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike