Talibani u teškoj dilemi posle ubistva vodje

Foto: Beta

Glavnokomandujući američke vojske za Bliski istok general Džozef Votel izjavio je danas da ubistvo vodje avganistanskih talibana mule Muhameda Ahtara Mansura predstavlja tešku dilemu za pobunjenike u Avganistanu.

Votel je izjavio novinarima tokom posete Jordanu da će talibani biti suočeni s teškim izborom u nastojanju da izaberu novog vodju koji će zameniti Mansura.

Avganistanske vlasti potvrdile su danas da je vodja avganistanskih talibana ubijen u subotu u američkom napadu bespilotnom letelicom u pakistanskoj provinciji Beludžistan na granici s Avganistanom.

Talibanski komandant mula Abdul Rauf je prethodno izjavio agenciji AP da je Mansur ubijen u napadu u pograničnom području izmedju Avganistana i Pakistana.

Državni sekretar SAD Džon Keri pohvalio je danas akciju američkih snaga za specijalne operacije u kojoj je ubijen Mansur. Keri je rekao da je Mansur predstavljao stalnu neposrednu opasnost i pozvao talibane da se uključe u mirovne pregovore s avganistanskom vladom.

Mansur je izabran za vodju talibana kada je prošlog leta zvanično potvrdjeno da je vodja pobunjenika i osnivač njihovog pokreta mula Mohamed Omar mrtav, dve godine pošto je poginuo.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar