U trendu

Tanasković:Do odluke o prijemu Kosova u Unesko različite mogućnosti

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je danas da je ishod glasanja u Izvršnom savetu „ohrabrujući signal“ jer se pokazalo da prijem Kosova u Unesko nema apsolutnu većinu, ali da postoje ozbiljne šanse da Generalna konferencija u novembru usvoji taj predlog.

„Od 58 zemalja, praktično 31 nije podržala preporuku o prijemu Kosova u Unesko i to je savakako ohrabrujući signal. Ali, to ne sme da nas ulljuljka jer još uvek postoje ozbiljne šanse da Generalna konferencija i usvoji ovaj predlog“, rekao je Tanaković za agenciju Beta.

Za odluku o prijemu Kosova u Unesko potrebna je dvotrećinska većina. Generalna konferencija ima 195 članica, od kojih je 111 priznalo nezavisnost Kosova, a 84 nije.

„Kada bi sve države glasale u skladu s tim da li su priznale ili nisu priznale Kosovo, matematika bi bila jednostavna, jer zahtev za članstvo Kosova u Unesku nikada ne bi mogao da dobije dvotrećinsku većinu“, rekao je Tanasković.

Ishod na Generalnoj konferenciji, prema njegovim rečima, mnogo će zavisti i od broja uzdržanih čiji se glasovi ne računaju.

„Vrlo je teško predvideti koliki će biti broj uzdržanih. Prema nekim procenama, ako taj broj bude uobičajen, onda to ide Prištini u korist, a ako bude jako veliki, to ne bi išlo u korist zahtevu za prijem Kosova“, dodao je.

Tanasković je naglasio da „postoje različite računice“ i da je zato za Srbiju važno da se u periodu do Generalne konferencije, koja zaseda od 3. do 18. novembra, razgovara s praktično svim članicama.

„Važno je da razgovaramo i objasnimo suituaciju i da od onih koji su nisu priznali Kosovo tražimo da glasaju protiv predloga o prijemu Kosova u Unesko, a od onih koji su priznali nezavisnost Kosova da se uzdrže, s obzirom na to da ćemo po svoj prilici tražiti odlaganje u interesu političkog dijaloga i stvaranja boljih uslova da se kasnije razgovara“, rekao je predstavnik Srbije u Unesku.

Period koji je prethodio sednici Izvršnog saveta, po njegovom mišljenju, pokazao je da vredi raditi intenzivno, i sa državama koje su priznale i sa onima koje nisu priznale Kosovo, „a naročito sa onima koje su prilično indiferentne i koje nedovoljno poznaju situaciju“.

„U glasanju na Izvršnom savetu bilo je očiglednih primera da je isključivo diplomatska aktivnost pomogla da neke države zauzmu uravnotežen stav“, rekao je Tanasković i dodao da će Srbija do novembra „raditi intenzivno na svim nivoima, sa ozbiljnom argumentacijom i bez neke neukusne kampanje“.

Rasprava o Kosovu prema nacrtu dnevnog reda očekuje se između 7. i 10. novembra. Tanasković veruje da bi „prohodnost srpskih argumenata mogla da ima pozitivniji politički ishod“, jer na Generalnoj konferenciji nema proceduralnih ograničenja kao na Izvršnom savetu.

Povodom garancija koje je Kosovo dostavilo Unesku vezano za srpsku kuturnu baštinu, on je rekao da bi se „lakše moglo pretpostaviti a možda i garantovati“ da bi bez obzira na obaveze koje bi preuzeli članstvom u Unesku učinili sve što mogu da to izvrdaju i da sprovedu plan o otuđenju ove kulturne baštine u cilju njene albanizacije u smislu stvaranja jednog nepostojećeg sintetičkog kulturnog identiteta Kosova“.

Tanasković je podsetio da se kulturna baština na Kosovu, koja je pod zaštitom Uneska u dokumentima, vodi kao „Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)“ i da bi prijemom Kosova u članstvo bilo očekivano da se izbriše ime Srbije koje stoji u zagradi.

„U tom bi se slučaju morala voditi borba da se specifikuje da je reč o srpskoj kulturnoj baštini i da se obezbede sve garancije u okviru teritorijalnog pripadanja Kosovu, i da se onda ta baština tretira kao ‘corpus separatum’, praktično kao srpsko kulturno nasleđe, kao i da mu se obezebede posbne garancije u pogledu zaštite“, dodao je.

Međutim, „s obzirom na opšte neprijateljsko okruženje u kojem se to nasleđe nalazi i s obzirom na sasvim jasne ideološke i političke namere u odnosu na to nasleđe, ne možemo biti mirni i zato se tako oštro i suprotstavljamo ideji da Kosovo bude primljeno u Unesko“, naglasio je srpski ambasador.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.