U trendu

Tanin: Unmik ocekuje nastavak dijaloga uprkos preprekama

PRIŠTINA/NJUJORK – Misija Ujedinjenih nacija u Prištini očekuje da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke sa „obe strane učesnice“ u tom procesu, ocenio je večeras šef te misije Zahir Tanin.

Tanin je na početku sednice Saveta bezbednosti, na kojoj je razmatran tromeseči izveštaj o stanju na Kosovu i Metohiji putem video linka iz Prištine, poručio da je umesto namere za nastavak dijaloga i, kako je rekao, smirivanja tenzija, bilo distrakcija, te da je nejedinstvo stavova dveju strana po tom pitanju dostiglo „kritičnu tačku“.

„Nema sumnje da se lideri obeju strana suočavaju sa ozbiljnim izazovima. Međutim, minimalan uslov za nastavak dijaloga jeste pronalaženje načina da se prilike stabilizuju, a ne uznemiravaju.“

Takva situacija, kazao je Tanin, povećava zabrinutost o održivosti koalicione kosovske vlade.

Šef Unmika je istakao da je u proteklom periodu puno pažnje bilo usmereno na stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donela u novembru prošle godine.

Podsetio je da je ova mera prištinskih institucija bila osporena sa mnogo adresa, a da je s druge strane Priština povezuje sa brojim uslovima.

Ovo, kazao je Tanin, nije i jedini primer koji komplikuje napore da se strane, učesnice u dijalogu, vrate za pregovarački sto.

Tanin je naglasio potrebu za nastavkom podrške svih članica Saveta bezbednosti za obnovu angažovanja Beograda i Prištine.

„Smanjivanje tenzija, jačanje međusobnog poverenja i uklanjanje prepreka za dijalog od ključne su važnosti za stabilnost u regionu“, rekao je šef Unmika.

Podsetio je da je u međuvremenu proširen prištinski tim za nastavak dijaloga, ali je dodao da je neophodno da „dve strane“ učine više kao bi se pripremio teren za dogovor koji bi mogao biti postignut.

Ovo bi, kazao je Tanin, zahtevalo aktivniji angažman u širem smislu svih aktera.

Podsetio je i da je u decembru kosovska skupština usvojila tri zakona koji se tiču aktivnoti Kosovskih bezbednosnih snaga. Ti zakoni, dodao je, nisu bili podržani od srpskih poslanika.

Šef Unmika je ocenio da sadašnji razvoj odnosa Prištine i Beograda komplikuje napore da se stvori atmosfera u kojoj bi moglo doći do dobrog dijaloga i postizanja kompromisa.

Sve to, poručio je Tanin, ukazuje na potrebu posvećanosti Unmika u izgradnji uzajamnog poverenja među pripadnicima svih manjinskih zajednica.

Opširno govoreći o svim aktivnostima Unmika na Kosovu, Tanin je, između ostalog, pomenuo napredak u radu radne grupe koja se bavim nestalim osoba, kao i potrebi efikasnije posvećanosti na obezbeđivanju prva Aškalija i nevećinskih zajednica, povratnika i interno raseljenih lica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.