U trendu

Tedros pozvao bogate da ne podrivaju program KOVAKS

BERLIN – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je danas bogate zemlje da, pre nego što naruče dodatne vakcine protiv kovid-19 za sebe, provere da li to podriva napore da se vakcine dostave siromašnim zemljama.

Bogate države ugrabile su nekoliko milijardi doza vakcina, dok neke zemlje u razvoju imaju malo ili nimalo vakcina, naveo je AP.

Evropske države pružile su finansijsku podršku programu KOVAKS koji podržavaju Ujedinjene nacije o obezbeđivanju vakcina najugroženijima na svetu i razmišljaju o podeli pojedinih sopstvenih doza vakcina, iako nisu precizirale kada.

Tedros se zahvalio članicama G7 na značajnim obećanjima, ali je, posle razgovora sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, rekao da čak i ako imate novac, ako ga ne možete iskoristiti za kupovinu vakcina, to što ga imate ne znači ništa.

On je naveo da pojedine bogate zemalja stupaju u kontakt sa proizvođačima da bi obezbedili više vakcina, što utiče na sporazume sa KOVAKS-om, pa je čak i količina vakcina dodeljena KOVAKS-u zbog toga smanjena.

Tedros nije imenovao te zemlje, niti izneo druge detalje.

On je istakao da bogate zemlje treba da poštuju sporazume koje je ugovorio KOVAKS i uvere se, pre nego što zatraže još vakcina, da njihovi zahtevi ne potkopaju te dogovore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.