U trendu

Teksas: Premeštaj dece migranata iz loših uslova

VAŠINGTON – Američka administracija premestila je većinu dece sa udaljenog punkta granične patrole u Teksasu u blizini granice sa Meksikom, nakon što su se pojavili izveštaji da se na tom mestu nalazi više od 300 dece koja brinu jedni o drugima u neadekvatnim uslovima kada je reč o hrani, vodi i higijeni.

„Samo oko 30 dece je ostalo na punktu granične partrole u Klintu u Teksasu“, izjavila je predstavnica za Teksas Veronika Eskobar, nakon što su njenu kancelariju o situaciji obavestili pripadnici Zaštite carine i granice, prenosi AP.

Većina dece koja su ostala u centru Klint trebalo bi da budu danas prebačena u prihvatne centre, koje vode druge federalne agencije, saopšteno je iz Kancelarije za ponovno naseljavanje izbeglica.

Advokati koji nadgledaju brigu o deci migrantima posetili su prošle nedelje Klint i konstatovali da su deca gladna, neokupana i neutešna.

Neka deca su, prema njihovim rečima, bila zaključana u centru tri nedelje, 15 dece je bolesno od gripa, dok ih je 10 u medicinskom karantinu.

Eskobar je u pismu zapitala zvaničnike zadužene za tu pograničnu oblast kako to da nisu znali za nehumane uslove u kojima se deca nalaze.

Ona je zatražila da do kraja nedelje bude informisana o koracima koje zvaničnici preduzimaju u cilju zaustavljanja, kako je navela, „humanitarnog zlostavljanja“.

Mnoga deca kažu da su sama prešla meksičko-američku granicu, ali su neka razdvojena od roditelja ili staratelja.
Vladini prihvatni centri su pretrpani, a petoro dece je umrlo od kraja prošle godine, nakon što su ih zadržali pripadnici Zaštite carine i granice.

Pre dve nedelje na punktu granične patrole pronađena je majka tinejdžerka sa prerano rođenom bebom, koju su vladini službenici držali devet dana.

Vladina pravila određuju da granična patrola zadrži decu u centrima za kratak boravak ne duže od 72 sata, a da zatim budu prebačena u nadležnost Ministarstva zdravlja, koje zbrinjava decu migrante u centrima širom zemlje, dok vlasti ne odluče da li oni mogu da budu prepušteni rođacima ili prijateljima, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar