Teksas: Tuži energetske kompanije, traži odštetu za smrt sina

HJUSTON – Majka dečaka (11) koji je preminuo nakon što je njeno domaćinstvo ostalo bez struje i grejanja u mobilnoj kući u Teksasu tužila je dve energetske kompanije i traži odštetu od 100 miliona dolara zbog „grubog zanemarivanja“.

Marija Pinjeda je rekla da su Elektrik Rilajabiliti Konsil Teksasa (ERCOT) i Enterdži Korp odgovorni za smrt njenog sina Kristijana, koji je pronađen bez znakova života 16. februara u svom domu, gde je delio krevet sa trogodišnjim bratom, javio je Rojters.

Više od četiri miliona ljudi je ostalo bez struje, a više od 20 je preminulo nakon što je snežna oluja paralisala državu prošle nedelje.

U tužbi se navodi da je američka Savezna energetska regulatorna komisija preporučila još 2011. godine da se osposobe električne mreže za zimu, a da su kompanije bile potpuno nespremne kada je došlo do prekida struje prošle nedelje.

„Kristijan se smrzao nasmrt, jer mreža nije bila prioritet, a provajder struje je bazirao svoje odluke na osnovu profita“, navodi se u tužbi okružnog suda u Džefersonu.

Porodica preminulog dečaka je iz mesta Konr u Teksasu, u pregrađu Hjustona.

Firma Enterđzi je odbila da komentariše tužbu, ali je portparol rekao da je kompanija duboko pogođena gubitkom mladog života u toj zajednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.