U trendu

Tekstovi novinarke Lujanović pokrenuli govor mržnje u BiH

SARAJEVO – Tekstovi novinarke Glorije Lujanović o kampovina i zločinima mudžahedina u centralnoj Bosni s početkih devedesetih godina, pokrenuli su žestok govor mržnje na društvenim mrežama i delu medija u BiH, a podršku su joj pružile hrvatske stranke i udruženja u toj državi.

“Jel ima neko da bi ovoj ustaškoj ku…… žvalje razvalio?”, samo je jedna od neprimerenih reakcija na tviteru.

Njena matična kuća, portal Dnevnik.ba objavio je da njeni podaci, izjave, fotografije, argumenti i činjenice na žalost nisu probudile nikakvu empatiju u bošnjačkoj javnosti prema žrtvama koje je počinila Armija BiH u Središnjoj Bosni.

Upravo je Gloria Lujanović, kažu, jedna od retkih, ako ne i jedina, novinarka koja se bavi ovom osetljivom temom, rezultat njenih tekstova nije “suočavanje s istinom”, nego upravo suprotno – uvrede, pretnje, omalovažavanje i – govor mržnje.

Sve to pod salvom optužbi da Ljanovićeva svojim tekstovima, eto, širi mržnju, jer, kako se navodi, prema standardima koje su davno ustanovili bošnjački mediji, svako spominjanje zločina koje je počinila tzv. Armija BiH je – govor mržnje.

S druge strane, navodi se, istom „bolesnom logikom opravdano je novinarki slati uvrede i pretnje osebujnih nivoa vulgarnosti“.

„Kampanja kojoj su izloženi skoro svi hrvatski novinari u BiH koji se bave temama rata i politike, na ozbiljnosti dobija kada je podstknu javne ličnosti. Bez obzira na nominalno marginalnu političku ulogu, činjenica da je upravo Emir Suljagić začetnik većine hajki na hrvatske novinare, i činjenica da svakodnevno gostuje na najuticajnijim bošnjačkim medijima, daje celoj priči ozbiljnu dimenziju“, piše ovaj portal.

Ističe se da bi naivno bilo očekivati da će na zabrinjavajući govor mržnje protiv hrvatskih novinara u BiH reagovati domaće ili strane institucije.

„Pogotovo je iluzorno očekivati reakciju medija, nevladinih organizacija ili novinarskih udruženja – od njih se može jedino očekivati aktivna uloga u raspirivanju medijskog linča“, piše portal.

Podršku novinarki portala Dnevnik.ba Gloriji Lujanović uputila je, između ostalih, Hrvatska republikanska stranka koja, kako je navela u svom saopštenju, smatra sramotnim da ni jedno nevladino udruženje i institucija koje se bave zaštitom slobode izražavanja i zaštite slobode, prava i odgovornosti novinara, kao i zaštite ljudskih prava ne smatra za potrebno da stane u odbrane svoje koleginice.

Podsećaju da je Lujanović, koja je u više navrata pisala i obrađivala problematiku zločina Armije BiH, radila poštujući maksimalno sve postulate novinarske struke.

„Očigledno, u BiH mora postojati selektivna istina i teme koje se ne smeju obrađivati, a oni koji bi se usudili da pišu o nekim temama, moraju to rade po unapred defnisim istinama, napisanima u ko zna kojim kabinetima u Sarajevu“, navodi se.

Odeljenje za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnoga veća HNS-a BiH uputio je podršku novinarki Gloriji Lujanović i poručilo da nemogućnost određenih pojedinaca i institucija da Bosnu i Hercegovinu shvate i prihvate u svim njenim identitetskim, svetonazorskim i političkim razlikama, u poslednje vreme dovodi do sve otvorenijeg i opasnijeg govora mržnje u javnom i medijskom prostoru.

Posebno, kažu, zabrinjava činjenica da takve prakse sve češće dolaze iz Sarajeva koje bi kao glavni grad trebalo biti pozitivan primer tolerancije i koegzistiranja svih naših specifičnosti i različitosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.