U trendu

Tela desetine izbeglica pronadjena u napuštenom kamionu u Austriji

Austrijska policija otkrila je danas najmanje 20, a moguće čak i 50 tela izbeglica u istočnoj Austriji, u kamionu parkiranom na autoputu koji vodi od Beča ka Budimpešti.

Šef lokalne policije Hans Peter Doskozil rekao je da je kamion ostavljen na putu najverovatnije u sredu, sa otvorenim vratima od hladnjače, kao i da ima mađarske registarske tablice, ali i natpise na karoseriji na slovačkom jeziku.

Prema njegovim rečima, stanje pronađenih tela ukazuje na to da su izbeglice mrtve već nekoliko dana.

Stanje u kojem smo pronašli tela, po toplom letnjem danu, otežava utvrđivanje njihovog identiteta, pa čak i ukupan broj stradalih migranata, ali taj broj bi mogao da dostigne 50, rekao je Doskozil.

Policija je saopštila da bi istraga mogla da potraje danima. Odbila je da pruži bilo kakve informacije o mogućem identitetu preminulih, kao i o uzrocima smrti, a novinarima je naredjeno da ne prilaze kamionu u kojem su pronađena tela. Agencija AP podseća da je šokantno otkriće usledilo istog dana kada se u Beču održava samit zemalja Zapadnog Balkana, posvećen delom i izbegličkoj krizi i prenosi izjave austrijskih zvaničnika koji za tragediju optužuju krijumčare ljudi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je takođe učestvovala na konferenciji u Beču, rekla je da je potresena strašnim vestima o gubitku velikog broja ljudi koji su tražili put ka većoj bezbednosti. „Ovo nas upozorava da mi u Evropi moramo brzo da se suočimo sa problemom i da pronađemo rešenja u duhu solidarnosti“, rekla je Merkel.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.