U trendu

Tender za Aerodrome da bude u skladu sa evropskim principima

PODGORICA – Evropska unija izrazila je očekivanje da će tender za koncesiju upravljanja Aerodromima Crne Gore biti u skladu sa principima javnih nabavki EU.

Ta poruka sadržana je u izveštaju sa 12 sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, održanog 25. januara u Briselu, u hibridnom formatu, a izveštaj je objavila crnogorska vlada.

Kako se naglašava, EU je potvrdila značajan napredak Crne Gore u pogledu usklađivanja sa pravnom tekovinom Unije.

„U oblasti konkurencije, delegacija EU je izrazila očekivanje da će tender za koncesiju upravljanja aerodromima Crne Gore biti u skladu sa principima javnih nabavki EU“, poručeno je sa Odbora.

Delegacija EU je pohvalila osnivanje Agencije za zaštitu konkurencije (AŽK) i ukazala da mora u potpunosti koristiti ovlašćenja koja su joj data, kao i da je potrebno jačati kapacitete sudova kako bi radili na kompleksnim slučajevima koji se tiču konkurentnosti.

Takođe, delegacija EU je ukazala na potrebu da se poštuje odredba iz domaćeg zakonodavstva koja se tiče zastoja kod davanja obaveštenja kao primer brzog rešenja.

Kosntatovano je da je Agenicja objavila značaj broj odluka i mišljenja u izveštajnom periodu i da se u sklopu stečajnog postupka za Montenegro Erlajns radi na povraćaju nezakonito date državne pomoći u iznosu od 56 miliona evra.

„Delegacija EU je pozdravila bilateralnu saradnju AŽK sa Nemačkom, Slovačkom kao i na nivou Energetske zajednice. U oblasti zaštite potrošača, EK pozdravlja obavljeno usklađivanje domaćeg zakonodavstva u proteklom periodu i osnivanje Saveta za zaštitu potrošača i podstiče Crnu Goru da dovrši usklađivanje sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti. U oblasti zaštite zdravlja, delegacija EU poziva Crnu Goru da završi usaglašavanje domaćeg zakonodavstva prevashodno u delu prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, substancama ljudskog porekla i kontroli duvana“, navodi se se u Izveštaju, preneo je portal RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar