U trendu

Tenzije između nuklearnih sila, nema sastanka Indija – Pakistan

NJU DELHI – Indija je danas otkazala planirani sastanak svoje ministarke spoljnih poslova Sušme Svaradž s pakistanskim kolegom Šahom Mahmudom Kurešijem koji je trebalo da bude održan na marginama zasedanja Generalne skupštine UN ovog mesecau Njujorku, što pojačava tenzije između ova južnoazijska decenijska nuklearna rivala.

Indijska televizija NDTV juče je prenela izjavu portparola Ministarstva spoljnih poslova Indije Raviša Kumara, koji je saopštio da je Indija pristala na sastanak koji je zatražio Pakistan i nazvao to „sjajnom vešću“.

AP prenosi da je Kumar samo dan kasnije objavio da je Indija donela odluku da odustane od sastanka, pošto je u indijskom delu Kašmira ubijen indijski graničar, a Pakistan glorifikuje pobunjenike koji se bore protiv indijske vlasti u tom području na Himalajima.

Nakon ubistva graničara, pobunjenici su napali desetak kuća u kojima žive indijski policajci i kidnapovali trojicu od njih, a jutros su pronađena njihova tela izbušena mecima. AP podseća da Indija optužuje Pakistan da naoružava i obučava pobunjenike, što Pakistan negira.

Agencija navodi da je vest o planiranom sastanku delovala kao ohrabrujući znak za ponovno pokretanje zakočenih pregovora dve zemlje koje su od sticanja nezavisnosti od britanske imperije 1947. vodile tri rata, od čega su dva bila oko Kašmira. To područje je podeljeno između njih, a i Indija i Pakistan tvrde da polažu pravo na celokupnu teritoriju.

AP prenosi da je Pakistan saopštio da žali zbog odluke Indije, a šef pakistaske diplomatije Kureši je poručio da „ne može da se aplaudira jednom rukom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.