U trendu

Teorije zavere američkih medija: Rusi poturili bubicu u Trampov kabinet

Kao odgovor na histeriju američkih medija zato što su ruski mediji objavili fotografije sa sastanka Donalda Trampa i Sergeja Lavrova, Bela kuća je saopštila da su i ruski i američki mediji prisustvovali sastanku.

Sastanak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog predsednika Donalda Trampa, iza zatvorenih vrata, privukao je veliku pažnju medija, a rusko ministarstvo je prvo na svetu objavilo fotografije iz Ovalnog kabineta.

Ono što je tu seriju fotografija učinilo još intrigantnijom je prisustvo sastanku ruskog ambasadora u SAD Sergeja Kisljaka, ključne figure u istrazi veza Trampove administracije sa Rusijom.

Nakon što je fotografija dopisnika TASS-a postala javna, američki novinari su potražili objašnjenje u teorijama zavera, prenosi Sputnjik.

Dopisnik „En-bi-si njuza“ Andrea Mičel, koga je Lavrov prošlog meseca iskritikovao zbog ponašanja, kritikovao je prisustvo TASS-a u Ovalnom kabinetu.

„Rusi deluju globalno dok su mediji Bele kuće ostali ispred vrata. To je bez presedana“, rekao je Mičel.

Ostali američki novinari izrazili su zabrinutost na Tviteru, rekavši da su odjednom postali prinuđeni da se oslanjaju na ruske slike sa sastanka američkog predsednika.

„Vašington post“ navodi izjave zvaničnika Bele kuće i obaveštajnih službi da je poseta Ovalnom kabinetu ekipe TASS-a „potencijalni bezbednosni rizik“. Zvaničnici strahuju da je dopisnik TASS-a mogao podmetnuti špijunsku „bubicu“ u kabinet američkog predsednika.

Fotografije sa sastanka iza zatvorenih vrata Lavrov—Tramp—Kisljak snimio je TASS-ov dopisnik Aleksandar Šerbak. Posle ih je distribuirao „Asošijeted pres“ koji je naveo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kao izvor, a zatim „Geti imidžiz“, koji je naveo TASS kao izvor.

Kako su spekulacije o ruskim fotografijama uzimale maha, Bela kuća je saopštila da su jedan ruski i jedan američki fotograf slikali istorijski trenutak.

U međuvremenu, visoki američki zvaničnik je odbacio strahovanja da je dopisnik TASS-a „posadio bubice“ u Ovalni kabinet.

Ruska novinska agencija „morala je da prođe isti skrining i proveru kao i predstavnici američkih medija kad ulaze na glavna vrata (Bele kuće) i dalje u sobu za sastanke“, rekao je taj zvaničnik „Vašington postu“.

Drugi zvaničnik takođe je odbacio spekulacije da je ambasador Kisljak prisustvovao sastanku da bi „vrbovao“ Trampa.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike