U trendu

Tereza Mej: Opasnost od terorizma ostaje na kritičnom nivou

Britanska premjerka Tereza Mej izjavila je danas da je postignut napredak u istrazi o terorističkom napadu u koncertnoj dvorani u Mančesteru, ali da nivo opasnosti od terorizma ostaje na „kritičnom nivou“, što znači da je novi napad možda neizbežan.

Mej je rekla posle bezbednosnog sastanka sa njenim bezbednosnim timom za vanredne situacije poznatijim kao Kobra da britanska javnost treba da bude oprezna.

Dodala je da je do sada uhapšeno osam osumnjičenih za napad u Mančesteru i da ima pomaka u istrazi.

Britanska kraljica Elizabeta Druga stigla je danas u Kraljevsku dečju bolnicu u Mančesteru da obidje decu povredjenu u terorističkom napadu.

Velika Britanija je privremeno podigla nivo opasnosti od terorizma na maksimalan „kritičan nivo“, što znači da je moguće da neposredno predstoji napad.

Nivo opasnosti od terorizma je nekoliko godina bio na drugom stepenu skale „velika opasnost“.

Tereza Mej je rekla da novoproglašeni stepen „kritično“ znači da naoružani vojnici mogu umesto policije biti rasporedjeni na javnim dogadjajima, kao što su sportske utakmice.

U terorističkom napadu u ponedeljak uveče u koncertnoj dvorani u Mančesteru, po završetku koncerta mlade američke pevačice Arijane Grande, poginule su 22 osobe, medju kojima ima dece, a oko 60 je povredjeno. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar