U trendu

Tereza Mej se vraća naredne nedelje u Brisel da razgovara o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej čiji je predlog sporazuma o Bregzitu s Evropskom unijom osporavan, nagovestila je danas da će se naredne nedelje vratiti u Brisel da o njemu razgovara.

Posle „teške nedelje“ po sopstvenom priznanju, odlazaka više članova njene vlade zbog neslaganja oko kompromisa o Bregzitu, Tereza Mej je rekla da će narednih sedam dana biti „presudni“.

„Zapravo više pregovora je u toku i ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“, rekla je danas Tereza Mej u intervjuu za televiziju Skaj njuz (Sky news).

Pošto je došla do predloga sporazuma o Bregzitu, objavljenog u sredu uveče, britanska premijerka će se vratiti u Brisel da razgovara o „budućem odnosu“ izmedju Velike Britanije i Evropske unije. Rekla je da će se sastati s predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Oslabljena odlascima iz njene vlade, uključujući ministra za Bregzit Dominika Raba, Terezi Mej takodje preti glasanje o nepoverenju vladi. Rab se usportivio izmedju ostalog posebnom statusu ostavljenom za britansku provinciju Severnu Irsku posle predvidjenog izlaska iz Britanije EU 29. marta iduće godine.

Glasanje o nepoverenju vladi će biti održano ukoliko to bude tražilo 15 odsto članova njene Konzervativne partije u Parlamentu, odnosno 48 poslanika.

„Koliko ja znam taj prag nije postignut“, rekla je premijerka i dodala promena čelnika ne bi olakšala pregovore o Bregzitu.

U okviru njene vlade grupa od pet evroskeptičnih ministara pokušavaju da je ubede da izmeni svoj nacrt sporazuma o Bregzitu, prenose britanski mediji.

Andrea Lidsam, ministarka zadužena za odnose s parlamentom ocenila je juče da bi britanska vlada mogla da dobije „više“ od Brisela. Ona je rekla  da ima još vremena pre evropskog samita predvidjenog za 25. novembar kada treba da se odobri taj nacrt sporazuma.

Vodja laburista, glavne opozicione partije, Džeremi Korbin upozorio je danas da njegova partija neće glasati za tekst sporazuma koji treba da bude predstavljen britanskom parlamentu u decembru. 

On je pozvao Terezu Mej da se vrati u Brisel i da ponovo pregovara da bi postigla trajni carinski aranžman s Evropskom unijom i garanciju o pravima. 

On je takodje ocenio da drugi referendum o Bregzitu, ideja koja je dobila zamaha poslednjih meseci, jeste opcija za budućnost ali ne za sada. Tereza Mej to kategorički isključuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.