U trendu

Tereza Mej uverava Severnu Irsku da nema vraćanja na stare granice posle Bregzita

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je danas tokom posete glvnom gradu Severne Irske Belfastu vraćanje na „granice iz prošlosti“ i uvodjenje carinskih granica sa susednom Irskom posle glasanja Britanije da izadje iz EU.

„Niko ne želi da se vrati na granice iz prošlosti“, rekla je Mej na konferenciji za štampu u Belfastu i obećala da će se naći praktično rešenje za dva dela ostrva, kada Britanija izadje iz Evropske unije. 

Ona je rekla da će Severna Irska naravno imati granicu sa Republikom Irskom, koja će ostati članica Evropske unije, ali je ukazala i da su Velika Britanija i Republika Irska imali Zajedničku zonu za putovanja i mnogo godina pre nego što su dve zemlje postale članice Unije.

Posle Škotske i Velsa Tereza Mej u Severnoj Irskoj završava obilazak konstitutivnih članica Velike Britanije, manje od dve nedelje od kada je došla na mesto premijera i obćala da će štititi „jedinstvo“ zemlje.

U Belfastu ona se sastala sa severnoirskom premijerkom Arlin Foster koju namerava da uključi u pripremu Bregzita.

Severna Irska, Škotska i grad London su većinski glasali  protiv Bregzita na referendumu od 24. juna.

„Jasno sam rekla da ćemo uspešno sprovesti izlazak Velike Britanije iz Evropske unije. To znači da to treba takodje da bude dobro i i za Severnu Irsku, uključujući i u odnosu na njenu granicu sa Republikom Irskom“, koja je članica EU, rekla je Tereza Mej ranije u saopštenju.
 
Od 1922. stanovnici Irske i Velike Britanije uživaju slobodno kretanje izmedju dve celine u okviru Zajedničke zone putovanja, koja predvidja minimalne granične kontrole. Medjutim, mnogi stanovnici Severne Irske strahuju da će izlaskom iz EU biti vraćene granične kontrole sa Irskom, što bi moglo da naškodi i privrednoj razmeni izmedju dva dela ostrva.

Tokom referendumske kampanje aktivisti za ostanak u EU upozoravali su da bi izlazak iz Evropske unije mogao da izazove period nestabilnosti u tom regionu gde disidentske republikanske grupe i dalje mogu da deluju, i 20 godina od potpisivanja Sporazuma na Veliki petak.

Taj sporazum potpisan je 1988. da se okonča sukob izmedju pristalice unije sa Velikom Britanijom i nacionalista koji su težili unijom sa Irskom. U sukobima je poginulo 3.500 ludi izmedju 1969. i 1998.

„Mir i stabilnost u Severnoj Irskoj biće uvek jedan od prioriteta moje vlade“, rekla je Tereza Mej u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.