U trendu

Tereza Mej za produžetak slobodnog kretanja izmedju EU i Velike Britanije

Britanska premijerka Tereza Mej sugerisala je da bi slobodan protok ljudi izmedju Evropske Unije i Velike Britanije mogao biti nastavljen i nakon Bregzita, prenosi danas Bi Bi Si (BBC).

Premijerka je rekla da će nakon postizanja dogovora o napuštanju EU, otpočeti faza „primene“ jer će vladama i privrednim subjektima biti potrebno „neko vreme“ da se prilagode novim ograničenjima.

Vlada insistira da će Bregzit za Veliku Britaniju značiti veću kontrolu nad granicama, ali Laburisti kažu da izjave Tereze Mej pokazuju da ona pokušava da „spusti očekivanja“.

Odgovarajući tokom posete Sausijskoj Arabiji i Jordanu na pitanja novinara o tome da li će biti tranzicione faze nakon Bregzita, premijerka je rekla da više voli termin „period primene“, s obzirom da će tokom tog perioda svi morati da prilagode svoje sisteme u zavisnosti od prirode dogovora.

„Ono što je ključno za britansku javnost, i što je bilo deo glasanja prošle godine, je to da želim da osiguram da mi imamo kontrolu nad našim granicama i kontrolu nad našom imigracijom. To je upravo ono što ćemo uraditi kada izadjemo iz EU“, rekla je Mej.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.