Testovi pokazali da je Abas zdrav

Palestinski predsednik Mahmud Abas podvrgnut je danas srčanoj kateterizaciji, pošto je hitno prenet u bolnicu jer se osećao iscrpljeno, i svi rezultati su normalni, rekao je palestinski lekar Muhamed al-Batravi.

Taj specijalista za srce koji ga je pregledao je rekao da je Abas prošao kroz više rutinskih testova, uključujući kateterizaciju. Lekar je objasnio da Abasove arterije izgledaju zdravo i da će uskoro biti pušten iz bolnice, prenela je agenecija Asošijetid pres.

„Njegove arterije izgledaju odlično i nema potrebe da ostane u bolnici. On uskoro odlazi“, rekao je lekar.

Abas (81) je prethodno u svom kabinetu osećao bolove u grudima.

Palestinski predsednik puno puši i gojazan je, a pre dve godine lečen je od raka prostate i ugradjen mu je stent zbog blokade arterije.

Abas je tokom godina ignorisao pozive da odredi naslednika, zbog čega se očekuje oštra borba za vlast ako ne bude sposoban da vlada. Duga je lista visokih zvaničnika i bezbednosnih šefova koji bi da ga zamene ali nije jasno ko je favorit. Najpopularniji je možda Marvan Barguti koji služi višestruku dpživotnu kaznu u izraelskom zatvoru zbog svoje uloge u smrtonosnim napadima na Izraelce.

Abasov umereni sekularni Fatah dominira još samo na Zapadnoj obali, a u pojasu Gaze, uz obalu Sredozemnog mora, vlada rivalski ekstremistički Hamas.

Hamas bi takodje želeo da odlučuje ko će biti novi palestinski lider. Medjutim, čak i izbor privremenog lidera do izbora biće težak zadatak. Po palestinskom zakonu to bi trebalo da bude predsednik parlamenta, a to je trenutno član Hamasa Aziz Dveik. Abasov Fatah tvrdi da, pošto parlament nije funkcionisao skoro jednu deceniju, Dveik nije podoban da predvodi Palestince ni privremeno.

Abas nije popularan, jer su Palestinci nezadovoljni zbog neuspelih pokušaja sklapanja mirovnog sporazuma s Izraelom i sve manje izgleda da će biti stvorena nezavisna Palestina. Tokom protekle nedelje jako je kritikovan što je prisustvovao sahrani bivšeg predsednika Izraela Šimona Peresa.

Za predsednika je izabran janura 2005. godine, posle smrti dugogodišnjeg palestinskog vodje Jasera Arafata. Bio je izabran na četiri godine ali predsedničkih izbora nije bilo posle toga, zapravo više od jedne decenije.

Rivalski Hamas je odneo iznedjujuću ubedljivu pobedu na opštim izborima 2006, a sledeće godine je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od snaga lojalnih Abasovom Fatahu.

Za sve to vreme Abas je ostao na vlasti, a Palestinci podeljeni izmedju dve vlade, Abasove Palestinske uprave na Zapadnoj obali i vlade Hamasa u Gazi. Svi pokušaji pomirenja, uglavnom posredstvom Egipta, za sada nisu urodili plodom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike