Ti kapitalna projekta na severu KiM do Vidovdana

BEOGRAD – Dva od tri kapitalna projekta na severu Kosova i Metohije – regionalni vodovod i hotelski kompleks „Rajska banja“ biće završeni do Vidovdana, a naselje „Sunčana dolina“ spremno da primi prve povratnike.
Realizaciju ta tri projekta najavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nakon današnjeg satanka sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Projekat izgradnje regionalnog vodovoda iniciran je 2011. godine, a 2013. počela je njegova realizacija uz podršku aktuelne Vlade Srbije koja je obezbedila konkretnu materijalnu podršku.
Taj projekat koji realizuju četiri lokalne samouprave sa severa KiM, od ogromnog značaja je za žitelje tog dela pokrajine koji su se godinama preko leta suočavali sa nestašicom vode.
Iz državnog budžeta, za izgradnju vodovoda, najpre je izdvojeno devet, a zatim i dodatnih šest miliona evra.

U Banjskoj će, do Vidovdana, biti završen banjsko turistički kompleksu „Rajska banja“ u kome već skoro četiri meseca radi velnes i spa centar – finska i turska sauna.

Tada će biti otvoren i hotel i vizitorski centar, a ceo kompeks u turističkom i privrednom smislu označiće novu eru za čitav taj kraj, rekao je Đurić. Nakon toga počinje izgradnja stacionara.

Bazen u Banjskoj najveći je termalni otvoreno zatvoreni bazen u regionu, sa temperaturom vode od 36 stepeni tokom cele godine.
Velnes i spa centar opremljeni su najsavremenijom tehnologijom daljinske kontrole pa se temepratura vode reguliše preko mobilne aplikacije, odnosno interneta.

„Rajska banja“ u vlasništvu je Vlade Srbije, Eparhije raško – prizrenske i Opštine Zvečan.

Zahvaljujući „Sunčanoj dolini“, čija je izgradnja počela sredinom 2016. godine, oko 1.000 raseljenih će moći da se vrati na KiM, a taj projekat rešava i socijalno ekonomski status jer će bar jedan od članova svake povratničke porodice uz smeštaj imati i posao.

To povratničko naselje kod Zvečana, imaće oko 300 stabenih jedinica. odnosno više od sto objekata uključujući poštu, školu, vrtić, crkvu ….

Projekat je vredan 14 miliona evra, a prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića u više od 50 odsto stambenog prostora moći će da se useli za Vidovdan.

Predsednik Srbije najavio je da će ta tri projekta na severu KiM dovesti do velikih pozitivnih promena.

Đurić je naveo da lokalnim samoupravama nije nimalo bilo lako da projekte privedu kraju kad se uzmu u obzir teške okolnosti nametnute takse, inspekcije slate iz Prištine i mnogi drugi problemi koje imaju Srbi u jžnoj pokrajini.

Uprkos svemu tome projekat započet u vreme nekih prethodnih vlada, privodi se kraju, rekao je Đurić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.