U trendu

Tilerson pozvao Rohanija da ne podržava terorizam

Američki državni sekretar Reks Tilerson pozvao je danas predsednika Irana Hasana Rohanija koji je pobedio na izborima, da okonča finansijsku podršku terorističkih grupa i obustavi probe balističkih raketa.

Tilerson, koji se nalazi u Saudijskoj Arabiji zajedno sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, rekao je da Rohani „sada ima priliku da prekine podršku“ tim grupama koje destabilizuju region, prenela je agencija AP.

Šef američke diplomatije je izrazio nadu da će Rohani obustaviti probe balističkih raketa, preneo je Frans pres.

Iran je danas proširio sankcije protiv još devet kompanija, organizacija i pojedinaca povezanih sa SAD, kao uzvratnu meru za nove sankcije koje su SAD uvele Iranu zbog njegovog programa balističkih raketa.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa je u februaru uvela sankcije protiv više od 20 pojedinaca i kompanija povezanih s Iranom zbog toga što je Teheran izveo probu balističke rakete. Iran je reagovao u martu uvodjenjem sličnih mera.

SAD su pre tri dana uvele nove sankcije protiv još sedam firmi vezanih sa iranskim balističkim programom. Tog dana su SAD istovremeno saopštile da su produžile odluku o ukidanju oštrih sankcija Teheranu što je dogovoreno posle postizanja istorijskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Tilerson nije danas želeo da komentariše izbore u Iranu rekavši samo da Iran, pored obustave balističkih proba i podrške terorizmu, treba da obnovi slobodu govora.

Odnosi SAD i Irana su posebno zategnuti od dolaska Trampa na vlast, koji se danas nalazi u Saudijskoj Arabiji, koja je regionalni rival Iranu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar