U trendu

Tilerson: Rusija zahteva poštovanje, ali ignoriše SAD

Kandidat za mesto državnog sekretara SAD Reks Tilerson izjavio je da Rusija u svojim aktivnostima ne uzima u obzir interese SAD.

„Dok Rusija traži poštovanje i značaj na međunarodnoj sceni, njene nedavne aktivnosti ne uzimaju u obzir američke interese“, rekao je Tilerson na saslušanju u Odboru za spoljne poslove američkog Senata. Tilerson nije rekao o kakvim aktivnostima se radi.

On je Rusiju pomenuo u kontekstu „pretnji u svetu koji se menja“. Sjedinjene Američke Države treba da imaju iskren razgovor sa Rusijom, smatra Tilerson.

„Potreban nam je otvoren i iskren dijalog sa Rusijom u vezi sa njenim ambicijama, da bismo mogli da iscrtamo sopstveni put. Rusija je upala u Ukrajinu, zauzela Krim i podržava sirijske snage koje brutalno narušavaju zakone rata. Naši NATO saveznici imaju pravo da budu zabrinuti oporavljenom Rusijom“, istakao je Tilerson.

„Rusija danas predstavlja opasnost, ali nije potpuno nepredvidiva u promovisanju sopstvenih interesa“, dodao je on.

Amerika je trebalo Ukrajini da isporuči oružje Vašington je trebalo da pomogne Kijevu u vojnom odgovoru kada su stanovnici Krima glasali da se pripoje Rusiji, izjavio je Tilerson.

„Ja bih preporučio da Ukrajina uzme svu svoju vojnu imovinu koju ima na raspolaganju, postavi je na istočnoj granici i obezbedi tu imovinu oružjem neophodnim za odbranu“, rekao je Tilerson.

Tilerson je istakao da bi on, takođe, objavio da će im Sjedinjene Države „pružiti obaveštajne podatke i da bi ili NATO ili SAD obezbedili vazdušni nadzor iznad granice kako bi kontrolisali svaki pokret“.

Rusija ne polaže zakonsko pravo na Krim, dodao je on. „Ne, to je bilo zauzimanje teritorije koja nije njihova“, odgovorio je Tilerson na pitanje da li smatra da Rusija ima zakonsko pravo na Krim nakon što se Krim pripojio Rusiji nakon referenduma u martu 2014. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)