U trendu

Tilerson: SAD ne žele da menjaju režim u Severnoj Koreji

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da SAD ne žele promenu režima u Severnoj Koreji i da se nadaju mogućnosti dijaloga, pod uslovom da Pjongjang odustane od nuklearnog programa.

Tilerson je rekao da SAD „ne žele promenu režima, ne žele kolaps režima i ne žele ubrzano ujedinjenje dve Koreje“.

„Ne tražimo izgovor da bismo poslali vojsku preko 38. paralele, nismo vam neprijatelj, nismo vam pretnja, ali vi predstavljate neprihvatljivu pretnju za nas i na to moramo odgovoriti“, rekao je državni sekretar SAD.

On je dodao da se nada da će Severna Koreja to shvatiti i da će moći da se pokrene dijalog koji bi Pjongjangu „dao sigurnost koju traži i ekonomski prosperitet za Severnu Koreju“.

„Uslov za te razgovore je da se ne mogu voditi sa nuklearno naoružanom Severnom Korejom“, rekao je Tilerson.

Prema njegovim rečima, SAD imaju „ograničen broj opcija“ i pozvao je Kinu da „utiče na Severnu Koreju da bi se stvorili uslovi za produktivni dijalog“.

Severna Koreja je u petak lansirala interkontinentalnu raketu za koju tvrdi da bi mogla da dosegne američku teritoriju. Zbog toga je predsednik SAD Donald Tramp izrazio nezadovoljstvo Kinom, i u subotu izjavio da više neće puštati Peking da „ne radi ništa“ oko Severne Koreje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.