U trendu

Tilerson se sastao sa katarskim i kuvajtskim zvaničnicima

Državni sekretar SAD Reks Tilerson odvojeno se sastao sa najvišim kabinetskim predstavnicima Kuvajta i Katara, u cilju rešenja velike diplomatske krize koja je nastala nakon što su četiri arapske zemlje prekinule veze sa Katarom.

Tilersonova portparolka rekla je da je on sa kuvajtskim predstavnicima došao do dogovora da bi sve strane trebalo da se obuzdaju kako bi došlo do smislenog diplomatskog dijaloga, prenosi AP.

SAD insistiraju da Saudijska Arabija i druge arapske zemlje budu otvorene za pregovore sa Katarom kako bi se rešila velika diplomatska kriza, nastala nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira terorizam.

Tilersonova intervencija događa se nakon što je ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Abdel al-Džubeir rekao novinarima u Vašingtonu u utorak da nema potrebe za pregovore sa Katarom, već da ta država samo treba da odluči da li će ili neće prihvatiti listu zahteva koju su arapske države predstavile.

Listu zahteva predao je Kuvajt kao posrednik, a među ostalim zahtevima, navodi se da lista izričito traži izručenje traženih pojedinaca, prekid vojne saradnje sa Turskom, ukidanje Al Džazire i drugo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar