U trendu

Tim koji istražuje nacističke zločine dokazuje genocid nad Jazidima

Jedan Nemac, jedan Belgijanac i jedan Francuz, sva trojica sa iskustvom u procesima protiv osumnjičenih za nacističke zločine, nastoje da dokažu da su pripadnici Islamske države izvršili na genocid nad verskom zajednicom Jazida u Iraku.

Jazidi su bili meta pripadnika Islamske države kada su džihadisti zauzela delove severnog i zapadnog Iraka u avgustu. 

Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte koji žive na severu Iraka i u Siriji. Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, pripadnici Islamske države smatraju jeretičkom.

Pored Umanskog, istražitelji iz udruženja Jahad In Unum, koja se bavi istraživanjem nacističkih zločina na područjima bivše SSSR-a nad Jevrejima i Romima, uzeli su izjave brojnih Jazida koje su zarobili ekstremisti a koji uspeli da se oslobode.     

Belgijanac Kostel Nastazi, bivši policajac koji je na čelu organizacije „Dostojanstvo Roma”, objašnjava da nema vremenske distance i  da je dokazivanje genocida mnogo drugačije kada se bavite zločinima koji se danas dešavaju.  

Treći član ovog tima istražitelja je francuski sveštenik Patrik Deboa. 

Prema prvima svedočenjima, kako navodi ovaj sveštenik, džihadsiti prave spiskove svih Jazida.

On je takođe rekao da su lekari prisutni u svim fazama procesa i da su zaduženi za to da „drogiraju seksualne robinje ili dečacima daju lekove kako bi lakše podneli bol”.    
 
Prema vlastima iračkog Kurdistana, od oko 550.000 Jazida, koliko ih je živelo u Iraku, 400.000 je raseljeno tokom sukoba, oko 1.500 ih je poginulo i 4.000 ih je u zarobljeništvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.