U trendu

Timermans: Štete zbog Bregzita će svakako biti

LUKSEMBURG, 16. oktobra ( Tanjug) – Pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU su delikatan proces i svi rade na tome da se nađe rešenje za pitanja koja su i dalje otvorena kao i da se osigura što manja šteta i za EU i za Veliku Britaniju, navode u Savetu EU.

„Štete zbog izlaska Velike Britanije iz EU će biti i to je neizbežno. Mi moramo da osiguramo da se ta šteta što više ograniči“, kaže prvi potpedsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Timermans je na kraju sastanka Saveta ministra EU u Luksemburgu odbio da predvidi mogući ishod sutrašnjeg susreta lidera EU, a u vezi sa planovima o nastavku procesa razdruživanja sa Velikom Britanijom u pitanju.

„Usred smo delikatog procesa. Svi rade na tome da se nađe rešenje za preostala otvorena pitanja kao i da se šteta svede na što manju moguću meru. Sačekajmo da vidimo šta će biti u sredu i da vidimo kako ćemo dalje“, poručio je Timermans.

Predsedavajući Savetom EU austrijski ministar za EU Geront Blumel naglašava de se austrijsko Predsedavanje EU prvenstveno fokusira na jedinstvo EU 27 kada je i pitanju proces Bregzita.

„Nastavljamo da pružamo svu podršku glavnom EU pregovaraču Mišelu Barnijeu, jer želimo da imamo dogovor sa Velikom Britanijom, a to je moguće samo ako se svi EU 27 drže zajedno“, zaključio je Blumel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.