U trendu

Timermans: Što manje štete od Bregzita za obe strane

LUKSMBURG – Prvi potpredsednik Evropske Komisije Frans Timermans kaže da u pregovorima o Bregzitu EU mora da gleda svoje interese, ali i da traži rešenje koje će doneti što manje štete za obe strane u procesu.

”Bilo bi dobro da izgradimo odnose zasnovene na poverenju”, poručio je Timermans.

I pored trenutnog prekida u pregovorima delegacija Londona i Brisela o dogovoru o ”razvodu” Velike Britanije i EU, Frans Timermans kaže da se od sutrašnjeg sastanka lidera EU i daje očekuje da bude uspešan.

”Kao i sa drugim komplikovanim pregovorima samo u poslednjem trenutku možete znati da li će uspešni ili ne”, poručio je Timermans.

On je britanskoj premijerki Terezi Mej, ali i ostalim liderima EU, poručio da održe otvorenu diskusiju na sutrašnjem samitu u Briselu i da izlože šta je ono što je njima važno, a odnosi se na dogovor o Bregzitu.

Potpredsednik Evrooske komisije je podsetio na dogovore iz decembra i marta o tzv. ”zaštitnoj opciji” i naglasio da se na tim osnovama mogu nastaviti dalji razgovori.

”U pitanju su stvari koje su od dubokog značaja za budućnost i EU i VB. Čak i kada napusti Uniju Velika Britanija će biti evropska zemlja. Mi imamo toliko tačaka koje nas povezuju i zajedničkih izazova, kao što je recimo bezbednost. Zato je važno da izgradimi odnose zasnovanje na poverenju”, kaže Timermans.

Timermans je poručio da Evropska komsija opreljena da u pregovorima o Bregzitu nađe rešenje koje će načiniti što manje štetete za obe strane.

”Istovremeno EU mora da gleda svoje interese i pristup treba da bude takav da se napravi što manje štete. Ali neke stvari moraju biti jasne. Mora se osigurati da sve bude u skladu sa fundamentalnim principima evriopskih Ugovora i po tom pitanju nema fleksibilnosti”, zaključio je Timermans.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.