U trendu

Tinejdžerima preti decenija u zatvoru za kradju u Aušvicu

Dvojica 17-godišnjih Britanaca odgovaraće pred poljskim sudom za kradju sitnih predmeta na terenu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic Birkenau, na mestu gde su nekada bili magacini sa stvarima logoraša koji su završili u gasnim komorama, saopštilo je danas tužilaštvo u Osvjenćimu.

Dvojica mladića uhvaćeni su u junu kako kopaju zemlju i stavljaju neke sitnice u torbe.

„Prilikom pretresa nadjeni su kod njih izmedju ostalog delovi mašinice za brijanje, komadići stakla sa lampi u barakama i dugmad“, kazao je danas poljskoj televiziji TVN24 Bartoš Bartizel, portparol Muzeja bivšeg nacističkog logora u kojem su nacisti pobili najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja.

„Suvenire“ su mladići skupljali na mestu nekadašnjih magacina u kojima su nemački nacisti držali stvari oduzete pobijenim Jevrejima a vrlo često radnici Muzeja tu nalaze sitne lične predmete.

Mladići su prvo priznali krivicu i pristali dobrovoljno na kaznu, medjutim, kada su se vratili u domovinu, po savetu advokata, povukli su priznanje i sada tvrde da nisu znali šta stavljaju u torbe, iako je ceo teren tog logora muzejski prostor.

Optuženi su zato za kradju predmeta od posebnog značaja za kulturu za šta im preti do 10 godina zatvora i moraće da odgovaraju pred poljskim sudom.

U ranijim slučajevima kradja sitnih predmeta iz nekadašnjih magacina koje su Nemci, bežeći iz logora krajem rata, zapalili da unište dokaze i prikriju razmere monstruoznog zločina poljski sudovi odredjivali su obično uslovne uz novčanu kaznu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.