najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Tinejdžeru doživotni zatvor zbog podsticanja na terorizam

Britanski sud osudio je danas tinejdžera, starog 15 godina, na doživotnu kaznu zatvora zbog plana za ubijanje policajaca u Australiji, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Osuđeni za podsticanje na terorizam će provesti u zatvoru najmanje pet godina posle kojih će moći da traži puštanje iz zatvora, mada je sud naveo da će moći da bude pušten tek kada više ne bude smatran opasnim po društvo.

Dečak je, dok je imao 14 godina, slao hiljade poruka preko interneta australijskim džihadistima i planirao odsecanje glava policajcima na paradi veterana iz prvog svetskog rata u Melburnu.

BBC navodi da se veruje da je on najmlađi Britanac proglašen krivim za terorizam.

Sudija Džon Saunders je rekao da dečak i dalje predstavlja “značajan rizik”.

Dečak je, navodi BBC, bio iz “normalne” porodice u Blekburnu, ali je njegova soba bila daleko od normalne – u njoj je nađena drvena kutija s urezanom oznakom Islamske države, kao i šifrovane poruke u kojima je otkriveno da je srednjoškolac organizovao brutalan napad u Australiji.

Britanski tinejdžer je kontaktirao australijskog džihadistu Sevdeta Besima, starog 18 godina, kojem je dao instrukcije da izvede napad inspirisan Islamskom državom.

Njih je spojio Australijanac Abu Haled al-Kambodi koji je poznat po tome što je regrutovao radikalne muslimane za Islamsku državu.

Plan osmišljen u sobi tinejdžera iz Blekburna je bio da Besim pregazi kolima najmanje jednog policajca tokom parade veterana 25. aprila i da mu potom odseče glavu nožem.

Sud je naveo da bi plan najverovantije uspeo da britanska policija nije došla do sadržaja telefona dečaka i obavestila australijsku policiju.

Osuđeni tinejdžer je psihijatru rekao da bi to bio “masakr”.

Besimu će se suditi u Australiji sledeće godine.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike