U trendu

Toma Peske: Astronauti se dobro slažu uprkos tenzijama medju njihovim državama

Francuski astronaut Toma Peske (Thomas Pesquet) koji se nedavno vratio sa Medjunarodne svemirske stanice (ISS) gde je boravio kao predstavnik Evropske svemirske agencije, izjavio je da se astronauti dobro slažu uprkos tenzijama medju državama, preneo je radio Frans enfo (France Info).

Komentarišući nedavni incident u svemiru i uništavanje ruskog satelita koje je dovelo do otpada potencijalno opasnog za ISS i do tenzija medju država, Peske je izrazio nadu da će napetosti nestati jer ih nema kod astronauta.

„Uvek postoji dobro slaganje medju članovima posade, čak i kad postoje tenzija medju državama“, rekao je Peske u Kelnu gde se nalazi na rehabilitaciji i navikavanju na Zemljinu težu posle šestomesečnog boravka u svemiru.

Peske je rekao da astronauti ne govore o politici ili religiji, jer su to teme koje mogu u gotovo 99 odsto slučajeva da dovedu do rasprave.

„Dovoljno smo inteligentni da svoje stavove i uverenja zadržimo za sebe i trudimo se da sve dobro funkcioniše. Jedna od uloga misije ISS-a jeste da astronauti pokažu da saradnja postoji, da sve funkcioniše“, rekao je Peske.

Dodao je da nije bio zabrinut što su astronauti koji su nedavno stigli u ISS nekoliko sati iz predostrožnosti boravili u kapsulama spremni za eventualnu hitnu evakuaciju.

„To je jedan od scenarija za koji se pripremamo. Preduzimamo ogromne mere predostrožnosti kako bismo osigurali bezbednost posade, opreme i cele ISS. Čim imamo i najmanju sumnju, pripremamo se za najgori scenario“, rekao je Peske i ocenio da su astronauti dobro postupili.

Prema njegovim rečima, to je bila „ispravna odluka“.

„Deo našeg posla je brza reakcija, zbog toga i imamo obuke“, rekao je Peske, koji je bio komandant ISS i jedna je od omiljenih ličnosti u Francuskoj.

Frans enfo je podsetio da je incident u svemiru izazvao tenzije na Zemlji. NATO je ocenio kao neodgovoran čin Rusije, dok je Moskva odbacile kao licemerne optužbe SAD koje su je okrivile da je ugrozila bezbednost posade ISS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar