U trendu

Tomas Lindal, Pol Modrič i Aziz Sankar dobitnici Nobela za hemiju

Nobelova nagrada za hemiju za 2015. dodeljena je danas Šveđaninu Tomasu Lindalu, Amerikancu Polu Modriču i američkom naučniku turskog porekla Azizu Sankaru, za njihov rad na obnovi DNK što se može primeniti u lečenju raka.

Švedska kraljevska akademija nauka saopštila je da je njihov rad dao fundamentalna znanja o tome kako funkcioniše živa ćelija.

„Njihova otkrića upotrebljena su između ostalog za razvoj novih načina lečenja raka“, navela je akademija.

Lindal (77) je grupni lider emeritus na institutu Francis Krik (Francis Crick) i direktor emeritus za istraživanje raka u Laboratoriji Kler Hol u Velikoj Britaniji.

Modrič, rođen 1946, je istraživač na Medicinskom institutu Hauard Hjus (Howard Hughes Medical Institute) na medicinskom fakultetu Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini u SAD.

Sankar (69) je profesor na Univerzitetu medicine Čapel Hil u Severnoj Karolini.

Oni će podeliti nagradu od osam miliona švedskih kruna (oko 960.000 dolara), koja će im biti uručena 10. decembra na godinšnjicu smrti osnivača nagrade Alfreda Nobela, koji je umro 1896.

Sezona objavljivanja ovogodišnjih Nobelovih nagrada počela je u ponedeljak u Stokholmu nagradom za medicinu. Juče je dodeljena nagrada za fiziku, a sutra, u četvrtak, 8. oktobra biće proglašen dobitnik nagrade za književnost.

Nobelova nagrada za mir biće objavljena u Oslu u petak 9. oktobra, a za ekonomiju u ponedeljak 12. oktobra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar