U trendu

Tonojan i Hartjunjan posetili vojni komandni centar

JEREVAN – Jermenski ministar odbrane David Tonojan i predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan posetili su danas vojni borbeni komandni centar kako bi videli kakva je situacija duž linije kontakta, javlja TAS S.

Portparolka jermenskog ministarstva odbrane je na Fejsbuku napisala da su se Tonojan i Hartjunjan posetili vojni borbeni komandni centar kako bi videli kakva je situacija duž linije kontakta između Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana.

Ministar odbrane Nagorno-Karabaha Džalal Artjunjan navodi da je situacija duž linije kontakta pod kontrolom.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je u nedelju, kada je Azerbejdžan saopštio da je Jermenija izvršila napad na njegove vojne položaje.

Jermenija je, međutim, rekla da je azerbejdžanska vojska izvela ofranzivu u pravcu Nagorno-Karabaha i da je u ovom regionu granatirala niz naselja, uključujući i administrativni centar Stepanakert. Obe strane su prijavile žrtve, uključujući i civilne, i proglasile ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Sukob između Bakuua i Jerevana počeo februara 1988. godine, kada je autonomni region Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana.

Tokom sukoba između 1992. i 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OSCE Minsk grupe, kojom predsedavaju Rusija, SAD i Francuska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.