U trendu

Tramp: Ako Maduro nametne skupštinu, preduzimamo akcije

Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da SAD „neće stajati po strani dok se Venecuela raspada“ i poručio da će, ako vlada predsednika Nikolasa Madura nametne svoju Ustavotvornu skupštinu referendumom 30. jula, Vašington preduzeti „snažne i brze ekonomske akcije“.

„Juče je venecuelanski narod ponovo jasno stavio do znanja da se zalaže za demokratiju, slobodu i vladavinu prava. Pa ipak, njihove snažne i hrabre akcije i dalje ignoriše loš lider koji sanja da postane diktator“, navodi se u Trampovom saopštenju koje je objavio portparol Bele kuće Šon Spajser.

Tramp je istakao da SAD još jednom pozivaju na slobodne i pravedne izbore i da su uz venecuelanski narod u stremljenju da Venecuelu ponovo pretvore u punu i prosperitetnu demokratsku zemlju.

Prethodno je Bela kuća podržala nezvanični referendum koji je u nedelju organizovala opozicija u Venecueli, istakavši da je to glasanje „očigledna osuda“ vladajućeg režima.

„Čestitamo narodu Venecuele na ogromnoj izlaznosti na jučerašnjem referendumu. Osuđujemo nasilje koje vladine siledžije sprovode nad nedužnim glasačima“, rekao je Spajser na konferenciji za novinare, preneo je AFP.

Na glasanje koje je organizovala opozicija u nedelju je izašlo sedam miliona od ukupno 19 miliona venecuelanskih glasača, a velika većina glasala je protiv predsednika Madura i njegovih planova da 30. jula održi glasanje radi formiranja Ustavotvorne skupštine koja bi izmenila postojeći ustav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.