U trendu

Tramp: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas, povodom 17 godina od terorističkih napada Al Kaide, da se „Amerika nikada neće podvrgnuti tiraniji“.

Tramp je poruku svetu uputio sa polja nadomak Šenksvila u Pensilvaniji, gde se oteti avion koji je leteo za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001. godine, pri čemu su svi iz letelice poginuli.

Pre tačno 11 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona. Dva oteta aviona udarila u dve kule Svetskog trgovinskog centra na Mehnetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se, nakon neuspelog pokušaja putnika da savladaju otmičare, srušio u ruralnom delu Pensilvanije.

Na tom mestu u Šenksvila u subotu je podignut spomenik u znak sećanja na žrtve.

„Ovo polje je sada spomenik američkom prkosu. Ovaj spomenik je sada poruku svetu: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji“, rekao je predsednik SAD, u obraćanju porodicama žrtava iz aviona na letu 93, prenosi Si-En-En.

„Ovde smo da odamo svečanu poštu za 40 putnika i članova posade sa leta 93 koji su ustali, suprotstavili se neprijatelju, preuzeli kontrolu nad svojom sudbinom i promenili tok istorije“, rekao je Tramp.

On je istakao da se danas „cela Amerika drži zajedno“, deleći tugu s porodicama onih čiji su životi izgubljeni pre tačno 17 godina, a koji su se „pridružili besmrtnim redovima američkih heroja“, prenosi AP.

Pre obraćanja, Tramp je saslušao imena žrtva koja su glasno pročitana, nakon čega su zazvonila zvona.

Ranije danas, predsednik SAD je na Tviteru objavio niz poruka povodom obeležavanja godišnjice napada.

Potpredsednik Majk Pens, za to vreme, kod spomenika u Pentagonu prisustvuje obeležavanju godišnjice napada, gde je članovima porodica 184 osobe koje su u toj zgradi ubijene na današnji dan 2001, poručio da zemlja i dalje žali zajedno sa njima.

Pens je naglasio da je važno da svaka nova generacija sazna šta se dogodilo, i podsetio na herojstvo onih koji su kobnog dana radili u Pentagonu, a koji su se evakuisani, ali su se vraćali više puta u pogođenu zgradu da spasu preživele.

„Teroristi su se nadali da će slomiti naš duh, ali nisu uspeli“, zaključio je Pens.

Napadi 11. septembra 2001. godine predstavljaju najsmrtonosniji teroristički napad na američkom tlu, u kojem je poginulo 3.000 ljudi.

Napad su izveli pripadnici terorističke organizacije Al Kaida, čiji su pripadnici oteli putničke avione koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike