U trendu

Tramp čeka Abea na golfu, tu ne može da zalupi slušalicu

Japanski premijer Šinzo Abe danas kreće za SAD na službeni sastanak i partiju golfa s američkim predsednikom Donaldom Trampom, u nadi da će unaprediti odnose sa najvažnijim saveznikom Japana.

Japanci su zabrinuti načinom na koji je Tramp počeo svoj mandat, povlačenjem iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) i najavom da će preispitati stara američka savezništva i razmotriti nova, prenosi Hina.

Nakon službenog sastanka koji će sutra imati u Beloj kući, Abe će se pridružiti Trampu u njegovom avionu i otputovati na Floridu gde će dvojica čelnika u subotu nastaviti druženje na golf terenu.

Navodi se da golf u programu nije slučajno. Abeov deda, nekadašnji japanski premijer Nobusuke Kiši sklopio je bezbednosni sporazum s Amerikancima igrajući golf sa tadašnjim predsednikom Dvajtom Ajzenhauerom 1957. godine. Američki mediji tada su pisali o trijumfu golf diplomatije u zbližavanju dvaju neprijatelja iz Drugog svetskog rata.

Za Abea bi partija golfa mogla da bude prilika da izbegne neprijatnosti koje su neki drugi državnici iskusili u razgovorima s nekonvencionalnim američkim predsednikom.

„Na golf terenu ne može da mu spusti slušalicu“, kazao je stručnjak za japansko-američke odnose Fumijaki Kubo aludirajući na razgovor Trampa i australijskog premijera Malkolma Turnbula.

Uprkos najavljenoj nameri da pojača vlastitu vojsku, Abe je svestan da bi eventualno američko povlačenje jako izložilo Japan u bezbednosnom smislu.

Hina navodi da je zato japanski premijer požurio u Njujork već nekoliko dana nakon Trampove pobede i postao prvi svetski državnik koji se sastao sa tek izabranim predsjednikom, kojem je tada na poklon uručio štap za golf, navodno vredan oko 4.500 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar