Tramp doputovao u Rijad, prvu stanicu svoje prve turneje

Američki predsednik Donald Tramp doputovao je danas u Rijad, prestonicu Saudijske Arabije, čime je otpočeo svoju prvu međunarodnu turneju otkako je preuzeo predsedničku funkciju, javljaju agencije.

Kako je predviđeno, on će kasnije danas imati razgovore s liderima Saudijske Arabije, a sutra će pred oko 50 arapskih i muslimanskih lidera održati govor o islamu, prenosi AFP.

Tramp je u pratnji supruge Melanije otputovao za Rijad predsedničkim avionom iz vazduhoplovne baze Endrus, u predgrađu Vašingtona, a prvi je američki predsednik kome je Saudijska Arabija, ili bilo koja većinski muslimanska zemlja, prva strana destinacija na toj funkciji.

U sutrašnjem govoru, Tramp će pozvati na jedinstvo u borbi protiv radikalizma u islamskom svetu, a te napore će okarakterisati kao „borbu između dobra i zla“, navodi AP pozivajući se na nacrt Trampovog govora.

Tramp će tom prilikom izbegavati oštru antimuslimansku retoriku kakvu je koristio u predsedničkoj kampanji, a neće pominjati ni demokratiju ni ljudska prava, kako je navedeno u unapred pripremljenom govoru, koji je podložan izmenama, navodi američka agencija.

„Nismo ovde da bismo držali lekcije – da kažemo ljudima kako treba da žive, šta treba da rade ili ko bi trebalo da budu. Ovde smo da ponudimo partnerstvo u izgradnji bolje budućnosti za sve nas“, poručiće Tramp Saudijcima, najavljuje AP.

Tramp će, takođe, pozvati arapske i muslimanske lidere da „isteraju teroriste iz svojih svetilišta“, kako je navedeno u nacrtu njegovog govora na koji se agencija poziva.

U okviru turneje, planirano je da se Tramp sastane sa liderima šestočlanog Saveta za saradnju u Persijskom zalivu, a za sutra je predviđen ručak sa liderima više od 50 muslimanskih zemalja.

Takođe je u planu da Tramp putuje u Izrael, Italiju, Vatikan i Belgiju.

U Briselu će učestvovati na samitu NATO-a, a na Siciliji – sastanku G7, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike