U trendu

Tramp i Putin o saradnji u rešavanju sirijske i korejske krize

Saradnja Moskve i Vašingtona u borbi protiv medjunarodnog terorizma u kontekstu krize u Siriji bila je glavna tema današnjeg telefonskog razgovora predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Kremlj je saopštio da su dvojica lidera razgovarala o mnogim aktuelnim pitanjima saradnje na medjunarodnoj sceni, a da je glavna tema bila mogućnost „koordinacije akcija u borbu protiv medjunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize“, prenosi TASS.

„Predsednici su se dogovorili da ožive dijalog ministara spoljnih poslova dve zemlje kako bi našli opcije za konsolidaciju primirja kako bi postalo održivo i kontrolisano. Cilj je stvoriti uslove za pokretanje pravog procesa pomirenja u Siriji“, navodi se u saopštenju Kremlja i dodaje da će šefovi diplomatija obaveštavati lidere o postignutom napretku.

Bela kuća je saopštila da su Tramp i Putin imali „veoma dobar“ razgovor o sirijskom ratu i da su razgovarali o formiranju slobodnih zona, saglasivši se da je patnja u Siriji „predugo trajala“ i da sve strane moraju da urade „sve što mogu da okončaju nasilje“, prenosi AP.

Lideri Rusije i SAD su detaljno razgovarali o krizi na Korejskom poluostrvu.

„Putin je pozvao na uzdržanost i da se preduzmu napori da se smanje tenzije“, saopštio je Kremlj, dodajući da su se predsednici dogovorili da zajednički rade na pronalaženju diplomatskih rešenja problema, navodi ruska agencija.

Razgovor je, kako je saopštio Kremlj, protekao u „poslovnoj i konstruktivnoj atmosferi“.

Putin i Tramp su razgovarali i o bilateralnoj saradnji, kao i o mogućnosti da se sastanu na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja u julu u Hamburgu.

Dvojica lidera su do sada nekoliko puta razgovarali telefonom, ali se nisu sastajali. Ovo je bio prvi razgovor od američkih raketnih napada na vazduhoplovnu bazu sirijskog režima, koji ima podršku Moskve.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike