U trendu

Tramp i Putin o saradnji u rešavanju sirijske i korejske krize

Saradnja Moskve i Vašingtona u borbi protiv medjunarodnog terorizma u kontekstu krize u Siriji bila je glavna tema današnjeg telefonskog razgovora predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Kremlj je saopÅ¡tio da su dvojica lidera razgovarala o mnogim aktuelnim pitanjima saradnje na medjunarodnoj sceni, a da je glavna tema bila mogućnost „koordinacije akcija u borbu protiv medjunarodnog terorizma u kontekstu sirijske krize“, prenosi TASS.

„Predsednici su se dogovorili da oÅŸive dijalog ministara spoljnih poslova dve zemlje kako bi naÅ¡li opcije za konsolidaciju primirja kako bi postalo odrÅŸivo i kontrolisano. Cilj je stvoriti uslove za pokretanje pravog procesa pomirenja u Siriji“, navodi se u saopÅ¡tenju Kremlja i dodaje da će Å¡efovi diplomatija obaveÅ¡tavati lidere o postignutom napretku.

Bela kuća je saopÅ¡tila da su Tramp i Putin imali „veoma dobar“ razgovor o sirijskom ratu i da su razgovarali o formiranju slobodnih zona, saglasivÅ¡i se da je patnja u Siriji „predugo trajala“ i da sve strane moraju da urade „sve Å¡to mogu da okončaju nasilje“, prenosi AP.

Lideri Rusije i SAD su detaljno razgovarali o krizi na Korejskom poluostrvu.

„Putin je pozvao na uzdrÅŸanost i da se preduzmu napori da se smanje tenzije“, saopÅ¡tio je Kremlj, dodajući da su se predsednici dogovorili da zajednički rade na pronalaÅŸenju diplomatskih reÅ¡enja problema, navodi ruska agencija.

Razgovor je, kako je saopÅ¡tio Kremlj, protekao u „poslovnoj i konstruktivnoj atmosferi“.

Putin i Tramp su razgovarali i o bilateralnoj saradnji, kao i o mogućnosti da se sastanu na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja u julu u Hamburgu.

Dvojica lidera su do sada nekoliko puta razgovarali telefonom, ali se nisu sastajali. Ovo je bio prvi razgovor od američkih raketnih napada na vazduhoplovnu bazu sirijskog reşima, koji ima podršku Moskve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar