U trendu

Tramp i saudijski kralj o Iranu, Siriji i Jemenu

Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman založili su se za „strogu primenu“ sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa i složili su se o formiranju „sigurne zone“ u Siriji i Jemenu, saopštila je Bela kuća.

Tramp i saudijski kralj su se složili da je neophodno odgovoriti „na destabilizujuće aktivnosti Irana“ u regionu“, navodi se u saopštenju.

Bela kuća je dodala da su se dogovorili i o jačanju borbe protiv „radikalnog islamskog terorizma“, izraz koji američki predsednik koristi za džihadiste.

Na zahtev američkog predsednika, saglasili su se da se formiraju „sigurne zone“ u Jemenu i Siriji i da će podržati i „druge ideje da se pomogne mnogim izbeglicama raseljenim zbog sukoba koji su u toku“, saopštila je Bela kuća.

Medjutim, saudijska agencija Spa je javila da je kralj Salman „prihvatio da podrži uspostavljanje sigirnih zona u Siriji“, a Jemen se ne pominje.

Kralj Salman i predsednik Tramp su razgovarali i o „strateškom partnerstvu svoje dve zemlje u 21. veku“ i odlučili da razmene posete, javila je agencija Spa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.