U trendu

Tramp i tužilac predložili kandidate za nezavisnog arbitra

VAŠINGTON – Ministarstvo pravde SAD i pravni tim Donalda Trampa predložili su sudu kandidate za specijalnog stručnjaka, koji u istrazi o strogo poverljivim dokumentima pronađenim u pretresu kuće bivšeg američkog predsednika, treba da izvrši njihovu nezavisnu procenu.

Ministarstvo pravde predložilo je dvoje penzionisanih sudija za taj posao,a Trampov tim je predložio penzionisanog sudiju i advokata.

Dve strane se ne slažu oko obima dužnosti koje treba da obavlja takozvani specijalni sručnjak, navodi AP.

Američki okružni sudija Ejlin Kenon prihvatila je Trampov zahtev i naložila imenovanje nezavisnog arbitra koji treba da pregleda više od 11.000 vladinih dokumenata koje je Federalni istražni biro (FBI) zaplenio tokom pretresa Mar-a-Laga prošlog meseca.

Sudija Kenon dala je obema stranama rok do petka da podnesu potencijalne kandidate za ulogu „specijalnog stručnjaka“, kao i predloge o obimu dužnosti te osobe i rasporedu njenog rada.

Sudovi u SAD povremeno imenuju specijalne stručnjake, obično penzionisane sudije ili advokate, da odluče da li su materijali zaplenjeni sudskim nalozima za pretres zaštićeni u okviru „privilegije izvršne vlasti“ ili poverljive komunikacije između advokata i klijenta i stoga izuzeti iz upotrebe na sudu, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar