U trendu

Tramp: Iranska raketa dovodi u pitanje sporazum o ukidanju sankcija

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da iranski raketni test dovodi u pitanje nuklearni sporazum sa tom zemljom i optužio vlasti u Teheranu za saradnju sa Severnom Korejom.

„Iran je testirao balističku raketu sposobnu da dosegne Izrael. Iran saradjuje sa Sevenom Korejom. Nemamo baš neki sporazum“, naveo je Tramp na Tviteru.

Teheran je u petak saopštio da je „uspešno“ testirao raketu dometa 2.000 kilometara. To znači da bi teoretski mogao da pogodi Izrael, zakletog neprijatelja Irana, i američke baze u regionu.

Raketna proba je izvršena u vreme napetosti izmedju SAD i Irana, a Tramp je pretio da će napustiti nuklearni sporazum koji je 2015. Iran potpisao sa SAD, Nemačkom, Rusijom, Kinom, Francuskom i Velikom Britanijom.

Nuklearni sprazum ne zabranjuje Iranu razvoj balističkih raketa, ali rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN kojom je taj sporazum podržan zahteva od Irana da ne razvija rakete sposobne da nose nuklearne bojeve glave.

Sporazumom je Iran, u zamenu za postepeno ukidanje sankcija, pristao da ograniči svoj nuklearni program na civilne svrhe.

Medjutim, od dolaska Trampa u Belu kuću, SAD su više puta napadale taj sporazum za koji je predsednik obećao da će ga „pocepati“.

Tramp 15. oktobra treba da obavesti Kongres o tome da li Iran poštuje svoje obaveze po nuklearnom sporazumu. Ukoliko kaže da to nije slučaj, Kongres bi mogao da ponovo uvede ukinute sankcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar