U trendu

Tramp izneo predloge o kontroli oružja, šokirao zakonodavce

Američki predsednik Donald Tramp planira da objavi listu prioriteta čiji je cilj da se spreči oružano nasilje u školama a tome je prethodio sastanak, koji je trajao oko jednog sata, na kojem je predsednik razmenjivao ideje sa članovima Republikanaca i Demokrata.

Međutim, Nacionalno udruženje vlasnika oružja – NRA – jasno je stavilo do znanja da se ne slaže sa predsednikovim predlozima.

Predsednik Tramp šokirao je zakonodavce na dvostranačkom sastanku kada je pozvao na široke mere kontrole prodaje oružja.

Predsednik je više puta zauzeo stavove suprotne onima koje zastupaju NRA i Republikanci.

Zvučalo je kao da podržava poziv demokrate iz Kontektikata Krisa Marfija o proveri kupaca svake vrste oružja, prenosi Glas Amerike.

Tramp se čak nije složio sa svojim potpredsednikom Majkom Pensom, navodeći da u nekim slučajevima policija treba da oduzme oružje pojedincima identifikovanim kao moguće pretnje i pre sudskog postupka.

“Treba omogućiti ispravnu proceduru, tako da ničija prava ne budu narušena, dobiti sudski nalog, a onda oduzeti ne samo vatreno, vec svako drugo oružje koje ta osoba poseduje”, ocenio je potpredsednik Majk Pens.

Nacionalno udruženje vlasnika oružja NRA je hitro reagovalo, izražavajuci snažno neslaganje sa predsednikom.

„NRA ce zaštiti prava nedužnih Amerikanaca”, rekla je portparolka Nacionalnog udruženja vlasnika oružja Dejna Leš.

Predsednik je izneo još jednu ideju kojoj se NRA odlučno protivi – podizanje starosne granice za kupovinu poluautomatskog oružja, kao što je puška AR-15 korišćena u pucnjavi na Floridi – na 21 godinu.

Za to vreme, dva velika lanca objavila su nove restrikcije prodaje oružja.

“Volmart” je saopštio da će zaustaviti prodaju oružja i municije osobama mlađim od 21 godine.

Lanac sportske opreme “Diks” više neće prodavati poluautomatske puške, a zabraniće prodaju svake vrste oružja svima mlađim od 21 godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.